Oppskrifter

Berits hverdagsbrød

Prøv vårt mitt nye hverdagsbrød helt uten frø og hele korn - slik at alle barn kan like det.

Jeg slenger som regel sammen en brøddeig og noterer sjelden oppskriften. Dette til mine barns store fortvilelse når det dukker opp brød som smaker magisk. Dette er unntaket, det vil si jeg både veide og målte og traff blink. Brødet ble særdeles smaksrikt og saftig, og fikk nydelig sprø skorpe. Jeg har laget familiens nye hverdagsbrød – helt uten frø og hele korn denne gangen, slik at alle barn kan like det.

Gamle hvetesorter, som enkorn, emmer og spelt, har svakere gluten og er mer rik på næring i forhold til moderne hvete. Velger du slike gamle kornslag, så får du enda flere byggeklosser per tygg.

Velg finmalt og grovmalt mel fremfor siktet, så får du med deg alt av næringsstoffer fordi næringen ikke er siktet bort. Gled deg over bakverk med både mer smak og helsekraft! Vil du vite mer? Les mitt innlegg om gluten og bruk av urkorn i Urkorn KAN

Prøv også disse favorittene:

Krydderbrød

Hjemmelaget Hamurgerbrød og pitabrød

En ny start-brød

Brits frøbrød

Grovbrød-vafler

Emmerscones

Rugbrød med blåbær

Lavkarbo-brød

Lykken er en god knekkebrød-oppskrift

Glutenfri rundstykker

 

 

Ingredienser

Berits hverdagsbrød

  • 400 g emmer, finmalt
  • 100 g rug, grovmalt
  • 50 g bygg, finmalt
  • 50 g havregryn
  • 2 ts tørrgjær
  • 0.5 ts mineralsalt
  • 0.5 dl rapsolje
  • 1 ss honning/lønnesirup/molasse
  • 5 dl vann

Slik gjør du

Berits hverdagsbrød

  1. Bland det tørre.
  2. Lunk vannet og rør inn honning og olje.
  3. Hell væsken over i det tørre og elt langsomt sammen som om du eltet for hånd.
  4. Hvis du bruker kjøkkenmaskin på for rask fart så faller glutennettverket sammen og du får tunge og rå brød.
  5. Hev gjerne deigen over natten slik at fytinsyren brytes ned og mineralopptaket øker.
  6. Slå deigen over i en stor brødform. Jeg bruker en brødform av silikon, som er lett å få brødene ut av når de er ferdige.
  7. Etterhev i formen 1 time, pensle med litt rapsolje og strø på litt havsalt. Stek på rist nederst i ovnen på 240gC i 40min. Legg et bakepapir over brødet så det ikke blir for brunt i skorpen.