Oppskrifter

Fastelavnsboller med sjokoladebiter og krem

Fastelavnssøndag nærmer seg nå med stormskritt og i den forbindelse har jeg lyst til å dele gode minner fra min egen barndom.

Fastelavnssøndag nærmer seg nå med stormskritt og i den forbindelse har jeg lyst til å dele gode minner fra min egen barndom. Det gikk rykter om min mammas hveteboller. Hun bakte dem små, frøs dem ned i poser og serverte dem varmet i ovnen, med smør som smeltet og rørte jordbær til. Jeg halverer porsjonen, velger mer smaksrikt, næringsrikt og glutenfattig urkorn og bytter raffinert hvitt sukker til rårørsukker. Baker inn biter av min egen sjokolade og serverer dem med en luftig krem. Så tar jeg inn noen bjørkekvister, tvinner på litt fjær og pynter med fastelavnsris. Jeg elsker å feire, la oss kose oss med fastelavnsboller og feire at vinter går over mot vår.

Nyt også disse oppskriftene:

TIPS: pisket krem med gelatin faller ikke like fort sammen. Oppskriften er 5g gelatin og 30ml vann til 5 dl kremfløte. Løs opp gelatinen i varmt vann (ikke >70gC). Bland væsken inn i kremfløten og pisk til den er stiv.

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter.

 

Ingredienser

Boller

  • 1.5 dl Flytende rapskokos/120g Rapskokos bit/smør
  • 6 dl melk
  • 1 pk tørrgjær
  • 0.5 ts salt
  • 120 g rårørsukker
  • 1.5 ts kardemomme
  • 900 g øko spelt, finmalt
  • 80 g mørk sjokolade BN, i biter
  • 1 egg til pensling

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss rårørsukker
  • 1 vaniljestang, frøene av (evt. 1ts vaniljesukker)
  • gelatinpulver rørt ut i litt vann (se under TIPS)

Slik gjør du

Boller

  1. Ha mel, rørsukker og tørrgjær i en bakebolle/kjøkkenmaskin og bland godt.
  2. Lunk melken (37gC).
  3. Tilsett melka i det tørre og kjør på laveste hastighet eller elt for hånd i 8-10 minutter. Urkornets glutennettverk ødelegges og bakverket hever seg dårlig om du ikke etterlikner håndelting ved å kjøre maskinen på laveste hastighet.
  4. La deigen heve tildekket med plast i ca 1,5-2 timer. Til dobbel størrelse. Hevetiden varierer ut i fra temperaturen på væsken. Grovhakk sjokoladen og elt bitene inn i deigen. Del deigen i to emner, som rulles ut til pølser på et melet underlag og deles i 20-24 passende deigbiter.
  5. Bak så ut bollene, pensle dem med egg og la dem etterheve til dobbel størrelse. Pensler du dem med egg etter heving, så kan de lett falle sammen. Det kan ta omkring 1,5 timer. Har du en stor plastbolle er det fint å hvelve den over bollene når de hever, alternativt sette dem inn i varmeskapet på laveste temperatur.
  6. Stekes på midterste rille på 225 grader i cirka 10 minutter, til de er gylne. Steketiden avhenger litt av størrelsen på bollene.
  7. Avkjøl bollene på rist, mens du pisker kremfløte, vaniljefrø og rørsukker til luftig krem. Del bollene i to, fyll dem med en stor skje krem og dryss et lite lag melis over til pynt.

Krem