Oppskrifter

Fiskeboller i hvit saus

Har du barn som ikke er så glade i fisk, er fiskeboller en super måte å få opp sjømatinntaket på.

I «gamle dager» sto mor på kjøkkenet og lagde fiskeboller selv, men det er de færreste som gjør i våre dager. Det er synd, for det er ikke vanskelig, du unngår tilsetningsstoffer og så smaker hjemmelaget fiskemat så mye bedre.

Dersom du ikke har anledning til å lage fiskeboller selv, så er fiskeandelen det viktigste når du skal velge hvilken type fiskeboller du skal kjøpe. Dette vil ha betydning for smaken, og ikke minst for hvor sunt produktet er. Gjør det til en god vane å alltid velge varianter med høyest fiskeandel.

Har du kjøkkenmaskin til den tunge jobben, kan du enkelt male fiskefarse selv. Bare sørg for at alle ingrediensene du trenger til farsen, er avkjølt. Etterpå kan du knapt vente på neste anledning til å servere hjemmelaget fiskemat.

Til denne fiskefarsen foreslås ulike fiskeslag som alle gir smakfulle fiskeboller, men med ulik farge og konsistens. Fellestrekket ved fiskeslagene er at de alle er villfisk. Dermed vet du også at ingen har rokket ved kvaliteten.

Med hvit saus, krydderurter, grønnsaker og rensede reker er de hvite bollene hovedingrediensen i en populær og tradisjonsrik middagsfavoritt blant små og store.

Prøv også disse deilige fiskerettene:

 

Ingredienser

porsjoner

Fiskefarse

  • 500 g filet av hvit fisk: hyse, lyr, lysing, sei
  • 2 egg
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl helmelk
  • salt og en knivsodd kajennepepper
  • revet skall av 1 øko sitron

Hvit saus

  • 60 g smør
  • 60 g speltmel
  • 9 dl kokekraft fra fiskebollene
  • 1 dl kremfløte
  • salt, kajennepepper og noen dråper saft av økologisk sitron
  • 2 purrer
  • 2 gulrøtter
  • gressløk, persille
  • 100 g rensede reker
  • 2 ss revet pepperrot
  • 500 g kokefaste poteter med skall

Slik gjør du

Fiskefarse

  1. Kjør kjøleskapskalde ingredienser til jevn masse i kjøkkenmaskin.
  2. Form fiskeboller ved å trille ut med våte hender eller sette dem med skje tilsvarende 2 ss.
  3. Ha kaldt vann i en stor kjele.
  4. Legg bolleemnene oppi.
  5. Skru på platen og la dem trekke på middels varme i 10-12 minutter; vannet må ikke koke.
  6. Når fiskebollene er gjennomkokt, vil de poppe opp til overflaten. Ta opp bollene.
  7. Ta vare på kokekraft til sausen.
  8. Gjør klar purre og gulrøtter; skrell og skjær i skiver.
  9. Kok potetene møre i saltet vann, ca. 30 minutter.

Hvit saus

  1. Smelt smøret i en kjele.
  2. Rør i mel og spe med varm kraft og fløte.
  3. Kok opp.
  4. Legg i grønnsaksskivene.
  5. La sausen koke i 8-10 minutter til den tykner, grønnsakene er møre og melsmaken er borte.
  6. Smak til med salt, kajennepepper og sitrondråper.
  7. Legg i fiskebollene så de blir varme i sausen.
  8. Bland inn kokte poteter.
  9. Vend inn rensede reker rett før servering.
  10. Dryss rikelig med finhakkede krydderurter over.
  11. Riv pepperrot på toppen.