Oppskrifter

Glutenfritt nøttefrøbrød

Dette er et uanmindelig smaksrikt og saftig brød.

Dette brødet er saftig og nydelig på smak. Det er særdeles næringsrikt og egner seg for hele familien. Noen barn må nok venne seg på det, andre elsker det fra første stund. Det metter godt, slik at du gjerne må halvere antall brødskiver i matpakken. Bak flere slike brød og frys ned så har du brødskiver fremover som bidrar med smart fett, masse fiber til snille tarmbakterier, plantestoffer som slukker gnister, proteiner, vitaminarbeidere og mineralverktøy. Både kropp og gane kan nyte ditt nye nøttefrøbrød.

Brødet kan lages med hele frø og nøtter, eller med grovhakkede nøtter slik jeg har gjort her. Du kan også kverne opp nøttene til nøttemel i en god gammeldags mandelkvern om du vil. Du kan ha i 2ts bakepulver i deigen, eller la være. Brødet hever seg ikke mye uansett.

Du topper næringsverdien i brødet ved å bløtlegge nøtter og frø over natten, slik at det meste av fytinsyren brytes ned. Det øker næringsopptaket i kroppen og hindrer for mye fytinsyre i å irritere en ømtålig og irritabel tarmslimhinne.

Prøv også:

 

Ingredienser

Glutenfritt nøttefrøbrød

  • 100 g mandler
  • 100 g solsikkekjerner
  • 100 g gresskarkjerner
  • 100 g valnøtter
  • 100 g hasselnøtter
  • 100 g sesamfrø m/skall
  • 50 g valmuefrø
  • 50 g linfrø, kvernede (kjøres i blender)
  • 2 ts havsalt
  • 3 store revne øko gulerøtter (evt. 4-5 små)
  • 5 egg
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 dl vann, eller litt mer
  • 2 ts bakepulver (kan kuttes)

Slik gjør du

Glutenfritt nøttefrøbrød

  1. Forvarm ovnen til 175 gC – en temperatur som ikke ødelegger de smarte fettsyrene.
  2. Grovhakk mandler, valnøtter og hasselnøtter. Ha nøtter, frø og salt i en stor bolle.
  3. Riv gulrøttene og tilsett sammen med olje.
  4. Knekk eggene i en egen skål og pisk massen jevn, før de tilsettes i blandingen.
  5. Rør så godt, slik at ingrediensene er godt blandet.
  6. La det svelle noen minutter og se om du må tilsette litt mer vann. Konsistensen skal være som en litt for tykk havregrøt.
  7. Hell deigen over i en 1-liters brødform kledd med bakepapir.
  8. Stekes midt i ovnen ca. 55-60 minutter. Brødet skal nesten ikke heve seg og ha en god og fast konsistens. Avkjøl brødet helt på en rist før du begynner å skjære i det.
  9. Oppbevares gjerne i et linhåndkle, for da holder det seg flere dager i brødboksen. Eventuelt skjær brødet i skiver, frys ned og tin kun de skivene du spiser hver dag.