Oppskrifter

Grillet hel kylling

Saftig og mør middag som lager seg selv

Hel kylling er enklere enn du tror å tilberede. Du kan tre den på grillspyd som du roterer i grillen, på en ølboks halvfull med øl eller på en rist hvor du selv snur kyllingen etter halve steketiden. Kjøper du en gårdkylling på omkring 2kg har du middag til 6 voksne. Er dere en familie på 4, så kan dette bli middag i to dager. Da renser du bare kyllingen når dere er ferdig spist og bruker kyllingkjøttet i en god middagssalat eller en karrikokossuppe en annen dag. Jeg elsker slike 2-dagers-middager.

Prøv også:

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter.

 

Ingredienser

porsjoner

Grillet hel kylling

  • 1 hel gårdskylling (gjerne øko) ca. 2kg
  • 1 ss Smøremyk Rapskokos
  • 1 ss tørket ramsløk (eller annen urt eks. oregano, basilikum, rosmarin)
  • havsalt og sort kvernet pepper

Grillede småpoteter

  • kokefaste småpoteter
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje
  • havsalt, sort kvernet pepper og timian

Melonsalat med pinjekjerner

  • ¼ vannmelon i biter (vekt ca. 500g uten skall)
  • 60 g pinjekjerner, ristet i tørr panne
  • 100 g grønne salatblader/salatblanding
  • 75 g ekte fetaost (les på pakken: laget på geite- eller sauemelk)
  • ½ rødløk, finhakket

Slik gjør du

Grillet hel kylling

  1. En romtemperert kylling smøres inn med Smøremyk Rapskokos over det hele.
  2. Krydre med havsalt, kvernet sort pepper og ramsløk (eller andre urter).
  3. Stikk steketermometer inn i kyllingbrystet på det tykkeste partiet.
  4. Tre den ned på en halvfull ølboks og sett den på høyden inn i grillen om du har plass. Jeg la min på en folieform med en rist oppå. Har du grillspyd velegnet til grilling av hel kylling så bruker du det.
  5. Grilles på medium temperatur i ca. 1,5-2 timer, til kjernetemperaturen er ca.70 gC på steketermometer. Ulike kokker anbefaler litt ulike kjernetemperaturer, fra 65gC til 80gC. Jeg synes 70gC er passe. Pass på å snu kyllingen etter halvgått tid slik at den grilles likt på over- og undersiden.

Grillede småpoteter

  1. Gi småpotetene et oppkok. Kok dem i 5-10 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.
  2. De skal ikke være helt ferdigkokte, fordi de varmes ferdig på grillen.
  3. Slå av kokevannet og vend dem i olivenolje og krydder.
  4. Legg dem så på grillen (gjerne i en folieform) de siste minuttene før kyllingen skal serveres og grill dem til de er møre.

Melonsalat med pinjekjerner

  1. Rens vannmelonen og skjær den i terninger. Bare la frøene være med.
  2. Rens rødløken og skjær den i passe tynne ringer.
  3. Rist pinjekjernene.
  4. Vask og riv salatbladene.

Dander salatblader, løk, melonbiter, fetaost og pinjekjerner rundet den helgrillede kyllingen på et serveringsfat. Serveres med de grillede småpotetene.