Oppskrifter

Hamburgerbrød av urkorn

Flere lesere har etterspurt en smart og god oppskrift på hamburgerbrød - vel her kommer den!

Hamburgerbrød av urkorn

Hamburgerbrød kan du bruke til burgere av både kjøtt, kylling, fisk og vegetar. Bak det selv for best næringsverdi og smak, og for å unngå unødvendige konserveringsmidler. Bytt ut melken til nøttemelk om du ikke tåler melk, smøret til produktnyheten Smøremyk Rapskokos, og eksperimenter gjerne med mel av naturlige glutenfrie frø som hirse, bokhvete, quinoa, kikerter, mandelmel, kokosmel ol. hvis du ikke tåler gluten.

  • Dersom du ønsker å spise mer vegetarmat i hverdagen, så smaker disse burgerbrødene nydelig sammen med blomkålburger
  • I et tidligere blogginnlegg, Urkorn KAN, forteller jeg mer om hvilke helsemessige fordeler du kan oppnå ved å bruke de gamle hvetesortene i matlagingen
  • Nydelige vafler med urkorn

Når du baker med urkorn, som har svakere gluten og mindre stivelse, så elter du deigen for hånd eller på laveste hastighet i 8-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Dette gjøres for å få glutennettverket til å utvikle seg slik at du oppnår en luftigere bakst.

Vil du fjerne fytinsyre i deigen, bryte ned mer gluten og stivelse, og øke næringsopptaket fra deigen, så kan du langtidsheve deigen i kjøleskap over natten. Men da reduserer du mengden gjær i deigen fra 25g til 5g.

  • Prøv også disse kjempegode pitabrødene bakt på urkorn og fyll dem med allverdens gode grønnsaker, en deilig urtedressing og litt valgfri animalsk proteien som for eksempel skinke, spekemat, biffstrimler, varmrøkt laks, fiskekake o.l.. De passer også kjempegodt til frokost, lunsjboksen og som pitabrød til taco.

Dersom du ikke har tid til å lage burgerne selv, så kan du nå få kjøpt mine ferdigstekte, smakfulle og kjøttrike karbonader som er helt uten nitritt, farge- og konserveringsmidler. Du finner dem i de aller fleste butikkene rundt om i Norge. Spør etter Berit Nordstrand og Finsbråten merkene.

Varier tilbehøret til hamburgerbrødet og sett gjerne frem tilbehøret i ulike skåler på bordet, slik at liten og stor kan komponere sin egen favoritt. Velbekomme!

 

Ingredienser

Hamburgerbrød av urkorn

  • 500 g finmalt emmer/øko spelt
  • 1 ts mineralsalt
  • 2.5 dl melk evt. nøttemelk
  • 1 dl vann
  • 1 ss honning
  • 25 g fersk gjær
  • 50 g Smøremyk Rapskokos/smør
  • sesamfrø m/skall

Slik gjør du

Hamburgerbrød av urkorn

  1. Bland mel og salt i bakebollen.
  2. Rør ut gjæren i lunken melk+vann.
  3. Rør ut honningen i det våte.
  4. Tilsett det våte i det tørre.
  5. Gjem smøret, da det røres inn til slutt.
  6. Ha alle ingredienser (unntatt smøret) i kjøkkenmaskinen og elt på laveste hastighet i ca. 10 minutter.
  7. Tilsett smøret i små biter og elt videre til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen (omkring 5 minutter).
  8. Tilsett mer mel eller vann dersom deigen din ikke har den ønskede konsistensen, slik at den lett lar seg trille ut til boller.
  9. Dekk bakebollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og sett deigen på et lunt sted til den har hevet seg til dobbel størrelse (1 time). Vil du bryte ned mer fytinsyre i deigen for økt næringsopptak, så kan den heve over natten, men da reduserer du mengden gjær til 5g.
  10. Ha deigen på melet underlag, del den i 10 emner, trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten.
  11. La brødene etterheve i 30 minutter.
  12. Pensle dem med lunkent vann og strø på sesamfrø.
  13. Velg sesamfrø med skall, så får du mer næring fra sesamfrøene, da vitaminer og mieraler bor i skallet.
  14. Stek hamburgerbrødene midt i ovenen ved ca 225 grader i 10-12 minutter, eller til de er gyldne.
  15. Avkjøles på rist.

Oppskriften gir 10 hamburgerbrød.

TIPS: serveres med Berit Nordstrands kjøttrike karbonader helt uten nitritt og kunstige tilsetningsstoff. Gjerne med litt aioli, ertepuré av grønne erter, litt stekt sopp, salat og spirer.