Oppskrifter

Havremakroner med urkorn

En smart og smakfull kjeks både til advent og jul.

Hvorfor ikke prøve å bake en litt smartere julekake i år? Det er nemlig ikke så mye som skal til. Du trenger bare å bytte ut noen få ingredienser fra den orginale oppskriften, og vips har du en sprø kjeks som kommer med flere smarte byggeklosser kroppen kan nyttiggjøre seg av.

Havre inneholder kostfiberet betaglukan, som både senker kolesterolet, stabiliserer blodsukkeret og reduserer risikoen for hjerte-karsykdom.

Betaglukan senker kolesterolnivået i blodet ved å binde gallesyrer i tarmen, slik at leveren må forbruke kolesterol til å etterfylle behovet for gallesyrer. Du trenger dem blant annet for å suge opp fett fra tarmen.  Når betaglukan-geleen binder gallesyrer slik at de skilles ut av kroppen, må leveren lage nye gallesyrer til mer fordøyelsessekret. Leveren lager gallesyrer av råvaren kolesterol. På denne måten minsker innholdet av kolesterol i blodet når du koser deg med havre.

 

Ingredienser

Havremakroner med urkorn

  • 250 g Berit Nordstrands rapskokos-smør
  • 3 dl kokosblomstsukker/rårørsukker
  • 4 egg
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1.5 dl kokos
  • 250 g finmalt spelt eller emmer
  • 250 g økologiske havregryn
  • 1.5 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 200 g mørk sjokolade kuttet i biter

Slik gjør du

Havremakroner med urkorn

  1. Pisk sammen Smøremyk Rapskokos og sukker
  2. Visp inn eggene, deretter salt og mel med bakepulver.
  3. Tilsett kokos, havregrynene og den hakkede sjokoladen.
  4. Form deigen til små kaker, ca. 40-50 stk., og plasser dem på et stekebrett dekket med bakepapir.
  5. Trykk kakene litt flate.
  6. Stek kakene på 180 grader i 12-14 minutter. Steketiden avhenger av størrelsen på kakene dine.
  7. La kakene stå på stekebrettet i 5 minutter etter at de er ferdig stekt, før du plasserer dem over på en rist.