Oppskrifter

Havreruter

For det er jo i adventstiden julekakene smaker aller best, er det ikke?

Nå nærmer det seg jul med stormskritt og det bakes det mange varianter av julekaker rundt om i de norske hjem. Her har jeg tatt en oppskrift på havreruter fra jeg var liten og byttet ut sukkeret med honning og smøret med Smøremyk Rapskokos og litt extra virgin olivenolje.

Selv om vi ikke spiser kjeks for å få i oss smarte byggeklosser fra havre, så er det jo flott at selv kjeks kan bidra med noen byggeklosser vi behøver.

Havre i hverdagsmaten er kjent for å bidra med det hjertesunne fiberet betaglukan. Havren beskytter også det ugunstige kolesterolet mot oksidering, slik at det ikke like lett avleirer seg i åreveggen. En unik antioksidant for havre, kalt avenantramid, ser ut til å beskytte det ugunstige LDL-kolesterolet mot oksidering i flere timer etter at du har spist en porsjon havre (Chen 2007).

  • Chen, C. Y. O., Milbury, P. E., Collins, F. W., & Blumberg, J. B. (2007). Avenanthramides are bioavailable and have antioxidant activity in humans after acute consumption of an enriched mixture from oats. The Journal of nutrition, 137(6), 1375-1382.Link også til havrekjeks og havregrøt Stina

Her får du oppskrift og inspirasjon til smartere julekaker

 

 

Ingredienser

Havreruter

  • 125 g smeltet Smøremyk Rapskokos (dvs.1/2 eske)
  • 0.5 dl extra virgin olivenolje
  • 2 dl honning
  • 8.5 dl havregryn
  • 0.5 ts havsalt

Slik gjør du

Havreruter

  1. Smelt rapskokos på middels temperatur i en kjele.
  2. Bland alle ingrediensene i en bakebolle.
  3. Kle en bakeplate med bakepapir.
  4. Fordel kakemassen jevnt utover bakeplaten.
  5. Komprimer kakemassen ved å kle massen med plastfolie og rulle et kjevle over.
  6. Stek på 200gC midt i ovnen i 12-14 min til gyldne.
  7. Skjær opp i ruter med en pizzakniv.
  8. Avkjøl på rist.