Oppskrifter

Kjøttpølse m/grønnkål og søtpotetpuré

Søtpotet er blant de sunneste grønnsakene du kan tenke deg. I godt selskap med grønne bladgrønnsaker fortjener også søtpoteten betegnelsen naturens superfood.

Søtpoteten er rik på både smak og næringsstoffer, eller byggeklosser som jeg kaller dem. Det oransje fargestoffet betakaroten lyser imot deg når du skjærer søtpoteten i biter. Dette fargestoffet omdannes til A-vitamin i kroppen din. Videre bidrar søtpoteten med en særskilt type protein (protease inhibitorer), som både i musestudier og på humane tarmkreftceller, ser ut til å bidra i beskyttelsen mot mot kreft (Kobayashi 2004, Li 2013). Så kos deg litt oftere med søtpotet i ulike varianter, både ovnsbakt og som puré.

 

  • Li, P. G., Mu, T. H., & Deng, L. (2013). Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. World journal of gastroenterology: WJG, 19(21), 3300.
  • Kobayashi, H., Yagyu, T., Inagaki, K., Kondo, T., Suzuki, M., Kanayama, N., & Terao, T. (2004). Therapeutic efficacy of once‐daily oral administration of a Kunitz‐type protease inhibitor, bikunin, in a mouse model and in human cancer. Cancer, 100(4), 869-877.
 

Ingredienser

Kjøttpølse

  • 1 pk Berit Nordstrand kjøttpølse

Grønnkålkrisp

  • 200 g grønnkål/svartkål
  • 0.5 dl extra virgin olivenolje/rapsolje
  • 0.5 ts mineralsalt

Søtpotetpuré

  • 750 g søtpotet
  • 2 ss smør eller Smøremyk Rapskokos
  • salt og pepper

Slik gjør du

Kjøttpølse

Del Berit Nordstrand pølsene i to på langs og stek på middels temperatur i en stekepanne.

Grønnkålkrisp

  1. Riv grønnkålbladene av stilken og del dem i passe biter, evt. skjær svartkålen i passe biter (som på bildet)
  2. Ha bitene i en bolle, slå olivenolje over og strø på salt
  3. Kle en bakeplate med bakepapir
  4. Legg kålbladene utover platen så de ikke ligger oppå hverandre
  5. Stek midt i ovnen på 175gC i 8-10 minutter til bladene begynner å bli gyldne

Søtpotetpuré

  1. Skjær søtpotetene i terninger og kok dem møre i vann
  2. Mos dem sammen med smør og ev. litt vann
  3. Smak til med salt og pepper

TIPS: smak også gjerne til med paprika, spisskummen og kayennepepper om du vil ha en krydret variant.