Oppskrifter

Lam- og grønnsaks­suppe

Norsk lam er i verdensklasse. Lam som beiter i vill natur, spiser planter og urter som gir kjøttet en gunstig fettsyresammensetning og nydelig smak.

Ingenting smaker mer høst enn kraftsupper, fårikål og frikasse av høstens lam. Du fyller bare en stor kjele med kraftbein og grønnsaker, så lager du nydelig kraft. En kraft som gir deg sterkere bein, smører dine ledd, demper betenneler, styrker immunforsvaret, sinnsstemningen, konsentrasjonen og hukommelsen – snakk om bonus fra nydelige smaker!

Norsk lam er i verdensklasse. Lam som beiter i vill natur, spiser planter og urter som gir kjøttet en gunstig fettsyresammensetning og nydelig smak. Slikt kjøtt kan bidra med nesten dobbelt så mye omega-3 og smart konjugert linolsyre (CLA) som kjøtt av lam som ikke beiter.

Bytt ut buljongterningen med kraft! Kraften tilfører deg rikelig av mineralverktøy, smarte fettsyrer, aminosyrer, glykoproteiner (sukker bundet til proteiner) og andre forbindelser som stimulerer fordøyelsen, styrker din tarmflora og gjennoppbygger en ødelagt tarmslimhinne.

Glutamin fra beinkraft brukes som drivstoff av tarmcellene, og studier viser at glutamin alene kan bedre lekk tarm, kolitt, irritabel tykktarmsyndrom (IBS) og kroniske betennelser fra ulcerøs colitt og Mb.Crohn. Glutamin kan også reparere skader på tarmtottene skapt av gluteninntak ved cøliaki. Spør etter kraftbein neste gang du er i butikken, ellers finner du dem i frysedisken året rundt.

  • Prøv lammekraft til kjøttsuppe
  • Sikre kroppen et rikelig tilbud av mineralverktøy og lag en deilig og suppe med reker og koriander med kraft kokt på rekeskall
  •  Vi trenger 400 gram fisk/skalldyr per uke – og får hele 150 gram gjennom denne retten alene – prøv Kremet fiskesuppe
  • Fårikål er blant mine favorittretter – utrolig deilig å komme hjem etter en hyggelig søndagstur, når gryten har putret og retten laget seg selv

Har du rester igjen? Lapskaus på salt lammekjøtt er norsk tradisjonskost.

 

Ingredienser

porsjoner

Lam- og grønnsakssuppe

  • 800 g salt lammebog uten bein
  • 1 laubærblad
  • 5 svarte pepperkorn
  • 1.5 l vann
  • 200 g grønne erter
  • 1 purre i skiver
  • 3 gulrøtter i skiver
  • 1 beger brekkbønner
  • 1 løk i skiver
  • 1 sellerirot i biter
  • 120 g speltkorn, bløtlagt
  • kruspersille
  • noen dråper olivenolje

Slik gjør du

Lam- og grønnsakssuppe

  1. Skjær kjøttet i terninger.
  2. Kok opp sammen med laubærblad og pepperkorn.
  3. Legg i kjøtt-terningene og la dem trekke under lokk på middels varme, 40-50 minutter.
  4. Ta opp kjøttet.
  5. Kok speltkornene møre i saltet vann, ca. 40 minutter.
  6. Del grønnsakene i små biter.
  7. Kok erter, grønnsaksskiver, brekkbønner, løk og purre i kraften.
  8. Rør i kokte speltkorn.
  9. Legg i kjøtt-terningene så de blir varme.
  10. Server i varme suppe tallerkener.
  11. Dryss hakket persille over og drypp i noen dråper olivenolje.