Oppskrifter

Langkokt lammekarri

Nyt en smakfull lammegryte som fremkaller varme både i hjertet og i kroppen.

I januar 2015 var jeg så heldig å få være med på kurs i Indisk matlaging. Denne gryta minner meg om de nydelige duftene i det indiske kjøkken. Smakene tar meg enda tilbake til det eksotiske landet med de varme menneskene, til latteren, smilet og gjestfriheten. Hva er vel bedre når sommervarmen nå erstattes av litt kjøligere høstkvelder, å kunne by på en smakfull lammegryte som fremkaller varme både i hjertet og i kroppen.

Når du langkoker kjøttstykker med bein og fett på så får du utrolig næringsrik kraft i gryta som tilbyr kroppen sårt tiltrengte mineralverktøy som magnesium, kalsium og kalium fra bein og sener og kollagen med aminosyrene glysin og prolin som stressede kropper eller kropper som herjes av sykdom lager litt lite av. Kraft er flott for alle, og især om du sliter med magen – det være seg magesyra, tarmbetennelser eller såkalt lekk tarm – les mer i boka ”Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker”.

Nyt også disse nydelige rettene:

 

Ingredienser

porsjoner

Langkokt lammekarri

  • 2 ss Smøremyk Rapskokos/kokosfett til steking
  • 6 stk lammekoteletter (ca.1,1kg)
  • 1 løk, finhakket
  • 4 chili, finhakket (uten frø)
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss frisk revet ingefær
  • 2 store øko gulerøtter, revet
  • 3 ss karri, malt
  • 1 ss gurkemeie, malt
  • 800 g tomater på boks
  • 2 ss tomatpurè
  • 3 dl vann
  • 1 laurbærblad
  • 350 g store hvite bønner (2 små esker)
  • 1ts havsalt og litt sort kvernet pepper

Tilbehør

  • 2.5 dl gresk yoghurt
  • 1 dl agurk, skrellet og revet
  • 2 bananer, skivet
  • matgryn, kokte (eks.brun ris, mathavre, byggryn, bokhvete, brun ris, linser)

Slik gjør du

Langkokt lammekarri

  1. Brun lammekjøttet i 2 minutter på hver side i en panne i Smøremyk eller kokosfett og sett til side i ei gryte.
  2. Stek løken og tilsett chilli, hvitløk, ingefær, karripulver og gurkemeie. La smakene surre i pannen et par minutter. Tilsett hakkede tomater og vann.
  3. Slå dette over kjøttet i gryta. La gryten putre i 5 minutter.
  4. Ha i butterbeans, revet gulrot, tomatpurè, salt, pepper og laurbærblad og la gryten putre videre på middels varme under litt omrøring så kjøttet ikke svir seg. Etter 15 minutter, så setter du på lokket og slår av stekeplaten.
  5. Sett på lokket, legg et underlag i Wonderbagen, sett gryta nedi og snør toppen godt igjen. La den så langkoke i bagen i 4-5 timer. Har du ikke en Wonderbag så pakk gryta inn i en dyne.

Tilbehør

  1. Rør sammen revet agurk og yoghurt.
  2. La agurkyoghurt og skivet banan være garnityr til gryten.
  3. Kok matgryn som bløtlagte byggryn eller brun ris, mathavre, bokhvete, quinoa eller linser. Strø litt karri over matgrynene ved servering.