Oppskrifter

Nordstrands glutenfrie proteinrundstykker

Her får du en super grunnoppskrift på glutenfrie rundstykker som er rike på protein.

Lyst på glutenfrie rundstykker? Prøv deg frem og lag din egen favorittoppskrift ved å forsøke ulike naturlig glutenfrie melslag, frø og nøtter. Ta litt hirse, bokhvetemel, quinoamel, kikertmel, mandelmel, kokosmel osv. eller bruk 400g glutenfrie havregryn om du vil.

Cøliaki og glutenintoleranse

Forekomsten av cøliaki er fire ganger hyppigere nå enn for 50 år siden, ifølge en stor amerikansk studie hvor 9133 friske frivillige ble kartlagt (ref. Gastroenterology, mars 2009). En kartlegging av 7567 svenske 12-åringer viser en forekomst på omkring 3% (ref. J of Ped Gastroenterology & Nutrition, aug. 2009). Cøliaki er gluten-allergi og krever strengt glutenfritt kosthold hele livet.

  • 12 tips til en glutenfri start på dagen her

Glutenfritt – helt naturlig: Mais, ris, bokhvete, hirse, quinoa og amarant er flotte alternativ til glutenholdige korn idag. Quinoa er spesielt bra på grunn av sitt proteininnhold. Havre er fritt for gliadin, den mest problematiske typen gluten. Omkring 80% av pasienter med cøliaki kan tåle havre. Havre har en annen sort gluten som kalles avenin, som tolereres bedre. Kjøp da havre merket “glutenfri” slik at den ikke er forurenset av gluten fra annen melproduksjon.

Prøv disse kjempegode knekkebrødene. De kan enkelt gjøres glutenfri ved at du erstatter rugmelet med annet glutenfritt mel, f.eks. mandelmel eller havremel.

  • Stadig flere sliter med fordøyelsesbesvær, irritabel tarm og matintoleranse. Forekomsten av cøliaki er firedoblet siden jeg var lita jente. Hva kan dette skyldes? Tåler ikke det moderne mennesket korn? Les mer i blogginnlegget Urkorn KAN.

Tåler du heller ikke melk? Bytt ut cottagecheesen med 1 boks økologisk kokosmelk og spe med vann til deigen får passe konsistens. Du kan også bruke nøttemelk eks. mandelmelk eller cashewmelk. Nøttemelk lager du selv ved å kjøre 2 dl nøtter og 1 liter vann i en blender.

 

Ingredienser

Nordstrands glutenfrie proteinrundstykker

  • 1 stort beger cottage cheese (420g)
  • 4 egg
  • 400 g havregryn / en blanding av glutenfrie korn som hirse/bokhvete/kikertmel/mandelmel
  • 1 ts mineralsalt
  • 1 ss bakepulver

Slik gjør du

Nordstrands glutenfrie proteinrundstykker

  1. Kjør egg og cottagecheese i en blender eller med stavmikser.
  2. Bland det tørre i en bakebolle.
  3. Tilsett det våte og bland godt, gjerne med stavmikser.
  4. Form deigen til en pølse og del opp i 10-12 biter med kniv.
  5. Sett bitene rett på bakepapir på en stekeplate.
  6. Smør med egg og strø gjerne med sesamfrø.

Jeg brukte:

  • 150g havregryn/100g bokhvetemel/150g mandelmel i disse

Tilsett smakstilsetninger om du ønsker:

oregano, karve, spinat, dill, basilikum, ostebiter , hakkede nøtter, mørke sjokoladebiter mm.

Stekes på varmluft i 200gC i ca. 20min.