Oppskrifter

Oksehalesuppe med røkt kjøttpølse

God gammeldags kraft kokt på kraftbein, krydder og rotgrønt er barndomsminner som ikke må gå i glemmeboken. Det er fordi den bidrar med byggeklosser en buljongterning ikke kan skilte med.

Kraft tilfører deg rikelig av mineralverktøy, smarte fettsyrer, aminosyrer, glykoproteiner (sukker bundet til proteiner) og andre forbindelser som stimulerer fordøyelsen, styrker din tarmflora og gjennoppbygger en ødelagt tarmslimhinne, styrker muskel- og skjeletettsystemet og forebygger en rekke helseplager.

Derfor er det flott at større kjedebutikker nå selger kraftkjøtt og margbein i praktiske frysepakker. Jeg kjøpte to pakker oksehaler på ca.450g hver og kokte verdens enkleste oksehalesuppe. Jeg serverte suppen med småbiter av min egen røkte kjøttpølse og suppen ble fantastisk på smak. Prøv du også!

Trenger du mer inspirasjon til gode og næringsrike supper? Da burde du absolutt prøve:

 

TIPS:

  • Samle på bein: Kyllingskrog, lammelår, lammekotelettbein , oksebein (ikke svin). Oppbevar dem i en frysepose i fryseboksen. Etter en stund har du nok til en kjele kraft. Trekk også fiskekraft på rekeskall!
  • Sil kraften og ha i det du vil av ingredienser i en suppe eller trekk videre til buljong som du fyller på glass. Sett glassene kaldt umiddelbart, slik at gelatinet stivner. Deretter setter du dem i frysen.

Bruk kraften supper, sauser, pureer, stuinger, gryteretter og til”drikkebuljong”. Trekker du kraft en gang i måneden så greier du deg helt uten kunstige buljongterninger.

 

 

Ingredienser

Til kraften

  • 850 g oksehaler
  • 400 g røkt kjøttpølse
  • rapsolje til steking
  • 2 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 0.5 purre, det grønne
  • 1 gulrot
  • 50 g sellerirot
  • 1 laurbærblad
  • 3 nellikspiker
  • 1 ts hel sort pepper
  • 1.5 l liter kaldt vann

Til suppen

  • 2 gulerøtter
  • 50 g sellerirot
  • 0.5 purre, det hvite
  • 1 ss tomatpuré evt.1 ss soyasaus
  • havsalt og pepper etter smak

Slik gjør du

Til kraften

  1. Ha litt rapsolje til steking i en gryte.
  2. Brun oksehalene.
  3. Vask grønnsakene og skjær dem i grove biter.
  4. Brun grønnsakene sammen med kjøttet.
  5. Hell vannet over og ha i laurbærblad, hel pepper og nellikspiker.
  6. La koke opp og skum av.
  7. La suppen småkok under lokk i 2,5-3 timer. Evt.kan du slå platen på laveste temperatur og la gryten stå på ovnen natten over.
  8. Ta kjøttet opp av gryten.
  9. Sil kraften.
  10. Vask og rens grønnsakene til suppen.
  11. Skjær gulrot og selleri i fine strimler og finsnitt purren. Trekk grønnsakene møre i kraften.
  12. Skjær kjøttet av beina, kutt det i små biter og ha det i suppen.
  13. Smak til med tomatpurè, evt. Soyasaus eller sherry som min mor gjerne brukte.
  14. Smak tilslutt til suppen med salt og pepper og server rykende varm.

 

Til suppen