Oppskrifter

Pitabrød av urkorn

Disse pitabrødene er en suksess hjemme hos oss. Vi fyller dem med salat og har dem med i lunsjboksen, benytter dem som "tacoskjell", som hamburgerbrød og som ordinære pitabrød.

Urkorn, eller de opprinnelige gamle kornslagene, slik som de opprinnelige hvetesortene enkorn, emmer og landhvete, har svakere gluten og stivelse enn moderne hvetemel. Fordi melet har svakere gluten må du behandle deigen litt mer forsiktig. Den faller sammen under voldsom elting på grunn av det svake glutenet.

PS! Bruker du kjøkkenmaskin når du elter, så kjør maskinen på laveste hastighet så du etterlikner elting for hånd.

Dersom du er interessert og har lyst til å vite mer om urkorn så kan du lese et tidligere blogginnlegg om temaet her.

Urkorn kan du nå både kjøpe på nett, i økologiske butikker, på bondens marked og i helsekost. Jeg ser også at stadig flere kjedebutikker etterhvert selger urkorn.

Disse pitabrødene av Dala landhvete er en suksesss hjemme hos oss. Vi fyller dem med salat og har dem med i lunsjboksen, benytter dem som «tacoskjell», som hamburgerbrød og som ordinære pitabrød. Prøv du også!

 

 

Ingredienser

Pitabrød av urkorn - 16 stk

  • 800 g finmalt landhvete, emmer eller øko spelt
  • 2 ts mineralsalt
  • 0.25 pk fersk gjær eller 1 ts tørrgjær
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ss honning
  • 6 dl melk eller vann

Slik gjør du

Pitabrød av urkorn - 16 stk

  1. Bland sammen de tørre ingrediensene.
  2. Bruker du fersk gjær, så bland den ut i litt av væsken (lunken). Skal du langtidsheve over natten, så bruk kald væske. Ved korttidsheving (1-2 timer) bruker du væsken lunken.
  3. Bland i væsken og elt på laveste hastighet i fem minutter.
  4. Hev til dobbel størrelse.
  5. Del deigen i 16 biter, rull til boller, og kjevle ut til runde kaker på 13-15 cm i diameter.
  6. Legg 4 kaker på hvert stekebrett og etterhev i 1 time.
  7. Stekes midt i ovnen på 250gC i 6-8 minutter.
  8. Avkjøles på rist.