Oppskrifter

Regnbuesalat á la Berit

Salater er en fantastisk måte å sikre seg noe grønt til hvert måltid.

De samme fargestoffene (flavonoidene) som fremmer plantenes vekst og beskytter dem mot angrep fra skadedyr og stråleskade fra sola beskytter også deg. De fremmer vekst av friske celler i kroppen din og bremser aldringen. Flavonoidene kan beskytte huden mot solskade, slokker gnister fra forbrenningen og demper oksidativt stress, demper betennelser, motvirker dannelsen av blodpropp, reduserer plakkdannelse i blodårene og beskytter deg mot både diabetes, hjerte-karsykdom og kreft. Laboratorieforsøk viser også at enkelte flavoider får kreftceller til å ta livet av seg selv (apoptose). Fyll derfor alle tallerkener med planter i flere regnbuefarger. Prøv denne regnbuesalaten til inspirasjon.

Glad i salat? Da burde du også prøve:

Salatingredienser i alle regnbuens farger (huskeregel ROGGBIFF) kan du komponere med mange ulike råvarer.

Kål er et lurt valg til kjøttretter, da ovennevnte glukosinolater i kålen ser ut til å oppheve effekten av noen av de skadelige stoffene som kan dannes under steking eller grilling av kjøtt. Dampet kål kan også binde kolesterol i tarmen slik at mindre kolesterol suges opp.

Regnbuesalaten serverte jeg til skiver av et stekt bryst av landkylling (ca.250g), men bruk gjerne også rester etter en kyllingmiddag og en håndfull ristede cashewnøtter. For å øke opptaket av plantekraft i kroppen toppet jeg det hele med litt vinaigrette av extra virgin olivenolje.

TIPS: Den sterke rødfargen i rødkål er kraftige antioksidanter- polyfenoler. Gjør det til en vane å rive litt fargerik rødkål eller rødbete  inn i råkost, grønne salater eller i hjemmelaget italiensk salat. Da får du både  rikere smak og enda sterkere helsekraft.

Her følger et forslag til inspirasjon. Bon appetitt!

 

Ingredienser

porsjoner

Regnbuesalat á la Berit

  • ½ rød paprika
  • 8 cherrytomater
  • 1/4 cantaloupemelon
  • en håndfull bladpersille
  • 2 håndfull blandet salat
  • en håndfull sukkererter
  • 1 avokado
  • ½ gul paprika
  • 100 g øko mais
  • 100 g blåbær
  • 100 g sorte bønner
  • 1 liten rødløk
  • 150 g mozzarellakuler

Slik gjør du

Regnbuesalat á la Berit

  1. Vask og skjær ingrediensene i passe biter.
  2. Dander så på fatet til et regnbuemønster om du vil. Så kan alle forsyne seg av alle regnbuens farger.

Det som blir igjen kan du sende med i lunsjboksen dagen derpå.

Salaten serverte jeg til skiver av et stekt bryst av landkylling (ca.250g), men bruk gjerne også rester etter en kyllingmiddag og litt ristede cashewnøtter (en håndfull).

For å øke opptaket av plantekraft i kroppen toppet jeg det hele med litt vinaigrette av extra virgin olivenolje.