Oppskrifter

Rødbetsuppe med pepperrotkrem

En ny favoritt!

Jeg elsker alt med rødbete; både syltet, juicet, pannestekt og ovnsbakt. Til og med i enkelte desserter er den god. Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter, så man kan vel nesten si at rødbeten er roten til mye godt!

Rødbeten kommer med mengder av smarte byggeklosser og inneholder folsyre og mye mineraler – spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. Den er som rotfrukter flest, rik på fiber de gode bakteriehjelperne i tarmen kan fermentere i.

Det er kanskje ukjent for mange, men også rå rødbete byr på en alldeles herlig smaksopplevelse! Riv rødbete i salater eller bruk en mandolin og få tynne skiver du kan marinere i en nydelig vinaigrette. Mulighetene er mange.

Prøv også disse variantene:

 

 

 

Ingredienser

Rødbetsuppe

  • 3 ss smør/Smøremyk Rapskokos
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 3 store rødbeter, rå (ca.700g)
  • 2 gulerøtter
  • havsalt og pepper etter smak
  • 0.5 ts korianderfrø
  • 0.5 ts tørket koriander
  • 0.5 ts finhakket rød chili
  • ¼ sellerirot
  • 1.2 l vann
  • 1.5 ss øko buljongpulver
  • 2 finhakket vårløk/1 dl gressløk

Pepperrotkrem:

  • 1 dl gresk yoghurt naturell
  • 1 ss honning
  • 2.5 ss revet fersk pepperrot
  • 1 dl pisket kremfløte
  • salt og pepper

Slik gjør du

Rødbetsuppe

  1. Rens og hakk løken.
  2. Smelt smøret i en kjele og surr løken på middels varme til den er blank og myk. Løken skal ikke brunes.
  3. Skrell selleriroten og gulerøttene, del dem i terninger og ha dem sammen med løken.
  4. Skrell eller skrubb rødbetene og del dem i terninger.
  5. Ha rødbeten i gryta sammen med løk og sellerirot.
  6. Finhakk hvitløken og surr den med de siste 2 minuttene.
  7. Slå kokende vann i gryta og sett på lokk.
  8. Ha i krydder.
  9. La det putre i 30 minutter til rødbetene er møre.
  10. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Pass på at det ikke spruter, da rødbetefargen er håpløs å få av.
  11. Tilsett øko buljongpulver og smak til med salt og pepper.

Server rødbetsuppen rykende varm toppet med litt pepperrotskrem og finhakket vårløk. Gjerne med litt grovt brød til.

 

Pepperrotkrem:

  1. Rør gresk yoghurt sammen med honning, revet pepperrot, salt og pepper.
  2. Pisk fløten til krem og rør det hele sammen.