Rosenkål med smørstekte mandler

Retten passer også spesielt godt som tilbehør til alle typer kjøtt og vilt som rype, kylling, kalkun, indrefilet og skinkestek.

Retten passer også spesielt godt som tilbehør til alle typer kjøtt og vilt som rype, kylling, kalkun, indrefilet og skinkestek.

Ingredienser

100 g rosenkål, renset

6.25 g smør

10 g skåldede mandler

0.25 hvitløksfedd

0.25 øko sitron, revet skall fra

0.25 knust knekkebrød/1dl brødsmuler av grovbrød

mineralsalt og pepper etter smak

Slik gjør du

1.

Kok opp lettsaltet vann.

2.

Kok rosenkålen i 5-7 min eller aller helst damp den på rist for best bevart næringsinnhold. Sil av vannet og ha rosenkålen i en skål.

3.

Smelt smøret i en stekepanne.

4.

Del hvitløksfeddet i to og legg det i smøret.

5.

Ha i hele skåldede mandler.

6.

Smørstek mandlene til de er gyldne og tilsett knust knekkebrød eller brødsmuler av grovbrød.

7.

Ta opp hvitløken.

8.

Tilsett sitronskallet og smak til med salt og pepper.

9.

Rør inn den dampede rosenkålen og server.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Hele kålfamilien er super mat for gode bakteriefamimier i tarmen. Tåler du kål dårlig, får luftplager og mageknip, så prøv fermentert kål i sauerkraut eller kimchi. Eller ta en skje rå eplesidereddik i et glass vann før måltidet. Så spis kål og mindre jål!

Her kan du lese mer om hvorfor du bør dampe grønnsakene dine.

Forskjellige typer kål (rosenkål, rødkål, hodekål, savoykål) bidrar med ulike plantestoffer, eller glukosinolater. Varier derfor mellom forskjellige typer kål i hverdagen. Flere hundre studier dokumenterer kålens kreftbeskyttende egenskaper. Kål er en super antioksidantkilde gjennom sitt høye nivå av C-vitamin og gnistslokkende polyfenoler. Lillafargen, polyfenolet anthocyanin, kan redusere nivået av kroniske betennelsesstoffer i kroppen din. Betennelsesstoffer som er assosiert med både vektoppgang, diabetes, hjertete-karsykdom, kreft og psykiske helseplager.

Kos deg også med disse smarte og velsmakende rettene:

Andre oppskrifter