Helse

6 grunner til at du IKKE skal unngå all gluten

– om du IKKE har cøliaki

Glutenfri diett er blitt trendy på linje med low-carb-high-fat, Atkins, 5:2 og andre trendy dietter. Glutenfri diett er livsviktig for den ene prosenten av befolkningen som lider av cøliaki. Men er det sunt for oss alle?

Litt på samme måte som med fettsyren omega-6, er proteinet gluten ikke farlig for oss men ugunstig å få i seg for mye av. Da matvareindustrien begynte å produsere matoljer rik på omega-6, slik som soyaolje, solsikkeolje og maisolje, fikk vi i oss langt mer omega-6 enn hva vi fikk naturlig fra hele korn, nøtter og frø. Inntaket av omega-6 økte til 15-20 gangen inntaket av omega-3 og økningen ble koplet til inflammasjon, fremskyndet aldring og en rekke helseplager. Gjennom flere år har industrielle bakerier brukt moderne, glutensterkt hvetemel og tilsatt ekstra gluten i brøddeigen for å få luftige brød. Det har ikke gjort det noe bedre at vi nordmenn spiser brødmat til både frokost, lunsj og kveldsmat. Vi har fått i oss store mengder gluten over tid. Mengder vår fordøyelse og tarmbakterieflora vanskelig kan hanskes med. Hos noen kan delvis nedbrutt gluten trigge den autoimmune lidelsen cøliaki, hos andre ulike grader av glutenintoleranse. Men betyr det at vi alle bør styre unna gluten?

For mye og for lite duger ikke passer godt i denne sammenhengen. Du blir ikke nødvendigvis friskere, verken fysisk eller mentalt, av å styre unna glutenproteinet helt. En frisk tarm med et rikt tarmbakteriemangfold tåler små mengder gluten godt. Små mengder som i tradisjonelle langtidshevede brød av gamle glutensvake kornsorter kanskje,- urkorn slik de brukte før i tiden. Små mengder som i surdeigsbrød der enzymer har fått jobbe med brøddeigen og fått starte nedbrytingen av både gluten og stivelse. Like lite som vi skal styre unna den essensielle fettsyren omega-6 helt, skal de langt fleste heller ikke velge glutenfri diett. Unntaket er de som har påvist cøliaki og ulike grader av glutenintoleranse (les mer i ”Tarmens Medisin”).

Vici, Giorgia, et al. «Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review.» Clinical Nutrition 35.6 (2016): 1236-1241.

Er du frisk og velger helt glutenfri mat fordi det er trendy, bør du få vite at:

  1. Unngår du glutenproteinet helt, så kan du etter hvert utvikle allergi mot gluten fordi kroppens immunforsvar etter hvert vil kunne oppfatte proteinet som fremmed
  2. Unngår du glutenproteinet helt, kan det hende risikoen for hjerte-karsykdom av ulike grunner øker. Kanskje kan det bero på inntak av stivelsesrik glutenfri brødmat.
  3. Velger du stivelserike glutenfrie industribakte brød og bakervarer, så får du mest sannsynlig brødmat rik på stivelse fra mais, potet og hvete kombinert med kunstige tilsetninger som får stivelsen til å se ut og smake som brød, bolle eller pizzabunn.
  4. Stivelsesrik og næringsfattig glutenfri ferdigmat kan føre til mangel på både fiber, vitamin D, Vitamin B12 og vitamin B9 (folinsyre), mangel på jern, sink, magnesium og kalsium. I tillegg kan stivelsesrik mat lede til overvekt, bukfett, inflammasjon og helseplager (Vici 2016 «Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review)
  5. Glutenfrie dietter er koplet til overvekt og diabetes. Kanskje er det fordi stivelserik, glutenfri ferdigmat har høy glykemisk indeks, gir svingende blodsukker, søtsug, bukfett og inflammasjon.
  6. Undersøkelser kopler glutenfrie dietter til økt inntak av tungmetaller. Forskerne skriver at det kan det skyldes tungmetaller i rismel og sjømat. Rismelk er laget av slikt rismel.

Ordet ”glutenfri” er ikke synonymt med ”sunt”. Velg derfor brød og knekkebrød bakt av naturlig glutensvake URKORN som for eksempel øko spelt og emmer. Kok havregrøt og lag kaldgrøt av havregryn.

Les på alt av innholdsfortegnelser. La ikke stivelsesrike, raffinerte glutenfrie ferdigvarer gjøre livet ditt mindre raffinert!

Har du medisinske årsaker til at du må følge streng glutenfri diett? Velg naturlig, helt glutenfrie korn og frø slik som glutenfri havre, hirse, amaranth, teff, sorghum, quinoa, mandelmel og kokos.