Oppskrifter

Gazpacho

Kald tomatsuppe med sting

Gazpacho er spansk tradisjon, en smaksrik kald tomatsuppe med sting. Proppfull av gode plantestoffer og godt fett fra olivenolje. Den kan serveres i en liten skål eller i glass og gjerne med litt ristet brød og noen skiver god spekeskinke. Suppen kan du lage i stand på kvelden og ha klar i kjøleskapet – så er det bare å kose seg når du får lyst.

Les også:

TIPS: øko agurk og øko spisspaprika hadde samme pris som konvensjonell agurk og paprika da jeg handlet i dag. Da er det all grunn til å handle øko!

 

Ingredienser

Gazpacho

  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ fersk chilli (uten frø), finhakket
  • 2 ss flytende Rapskokos/olivenolje til steking
  • 1 ss øko tomatpurè
  • 1 agurk
  • 2 røde paprika
  • 1 boks hermetiske øko tomater
  • 1 ts havsalt
  • ¼ - 1/2 ts cayennepepper
  • 1 ts gurkemeie
  • 5 dl iskaldt vann (litt vann + isbiter)
  • 4 ss rå eplecidereddik
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje
  • ½ potte frisk basilikum

Slik gjør du

Gazpacho

  1. Del grønnsakene i biter og rens og finhakk hvitløk og chili.
  2. Surr hvitløk og chilli i litt olivenolje/Rapskokos på moderat temperatur så hvitløken ikke blir brun og fettsyrene ødelagt.
  3. Ha hakkede grønnsaker, tomatpure og gurkemeie i pannen med hvitløken og la blandingen surre til grønnsakene blir blanke. Slå så over de hermetiske tomatene.
  4. Kjør grønnsakene med stavmikser eller i en blender/foodprocessor, mens du tilsetter iskaldt vann/isbiter.
  5. Smak til med havsalt, cayennepepper og eddik. Eddiken er rå og bør derfor ikke ødelegges av varme.
  6. Server suppen kald i kalde skåler eller i porsjonsglass. Topp med finhakket basilikum og litt olivenolje. Gazpacho kan også serveres i shot-glass som en enkel forrett. Jeg serverer lettristet brødbit med litt olivenolje og god spekeskinke til. De nada – vel bekomme!