Høyt blodtykk og kolesterol?

Dette bør du spise mye av om du skal få blodtrykket og kolesterolet ned

Stadig flere får beskjed fra sin fastlege om at blodtrykket, midjemålet og kolesterolet må ned. Dette fordi et høyt blodtrykk og ugunstige kolesterolverdier øker risikoen for både hjerteinfarkt og slag. Nå har amerikanske forskere vist hva du bør spise mye mer av for å få blodtrykket ned i trygge verdier. Kanskje slik mat bidra så du slipper medisiner.

Forbruket av legemidler mot høyt blodtrykk økte betydelig fra slutten av 1980-tallet. I dag er det ifølge Folkehelseinstituttet omkring 300 av 1000 i aldersgruppen 45-74 år som bruker legemidler mot hjerte-karsykdom.

Hver enkelt av oss kan bidra til vår egen tilfriskning gjennom i større grad å bruke mat som medisin. Ikke istedenfor legemiddelbehandling nødvendigvis, men for å redusere dosene, dempe plagsomme bivirkninger og kanskje også slippe piller helt på sikt.

Nå har amerikanske forskere, på et lite utvalg friske overvektige pasienter (n=30, alder 32-69) med forhøyet blodtrykk (>140/90), vist at maten kan være like effektivt som medisin.

På et plantebasert kosthold i 4 uker gikk blodtrykket og kolesterolet ned, samtidig som medisiner kunne trappes ned med 25-50% etter en uke. Alt av animalske råvarer ble ekskludert bortsett fra honning. Kokt mat, brus, alkohol og kaffe ble ekskludert i perioden.

Andre risikofaktorer for hjerte-karsykdom slik som vekt, midjemål, puls, insulin, glykosylert hemoglobin (HbA1c, markør på langtidsblodsukker) og mikro CRP (markør for inflammasjon) ble også betydelig redusert. Forskerne konkluderte med at et plantebasert kosthold i 4 uker kan redusere medisinbruk og bedre alt av kjente risikofaktorer for hjerte-karsykdom.

Forskerne påpeker at effektiviteten av slike legemidler alene i å forebygge hjerte-karsykdom under en 5 årsperiode er kun 5%. Legemidler kan ikke kompensere for dårlige kostvaner. En forstyrret tarmbakterieflora blir heller ikke styrket av legemidler, kanskje ytterligere svekket. Derfor må mat alltid brukes som medisin og legemidler kun som en krykke.

Har du høyt blodtrykk eller kolesterolverdier som i dag holdes nede av legemidler? Bidra til din tilfriskning, få mer overskudd og forebygg hjerte-karsykdom med betydelig mer plantebasert mat. Selv om deltakerne i studien kun spiste plantebasert så gjør du en forskjell for din egen kropp gjennom å fråtse i grønnsaker, dekke ½-parten av tallerkenen med grønnsaker og øke andelen planter i kostholdet ditt sakte men sikkert. Sikre deg noe fermentert/melkesyregjæret/syrnet og modnet og spis grønnsaker både rå og forsiktig oppvarmet. Ønsker du en metode for å komme i gang, så kan du følge mine 6 trinn i ”Tarmens medisin”.

Et sunt blodtrykk er omkring 120/80 for yngre voksne og vil stige opp imot 140/90 for de eller fleste med alderen. Nonner i kloster og urbefolkninger ser ut til å beholde sitt ungdommelige blodtrykk. Med god mat kan du også beholde ditt!

 

  • Najjar, Rami S., Carolyn E. Moore, and Baxter D. Montgomery. “A defined, plant‐based diet utilized in an outpatient cardiovascular clinic effectively treats hypercholesterolemia and hypertension and reduces medications.” Clinical cardiology3 (2018): 307-313.