Søtpotetnudler med spinat og vegan Bechamelsaus

- med god hjelp fra Wilfa Curly spiralkutter

 

https://beritnordstrand.23video.com/sotpotetnudler-med-spinat-og-vegan-bechamelsaus-f

Undersøkelser viser at vi bør spise langt mer plantebasert mat for å nyte av best mulig helse, en sterk psyke og et klart hode. Plantestoffer som bidrar med fiber til et rikt bakteriemangfold i tarmen, som styrker immunforsvaret, demper betennelser og slokker gnister fra forbrenningen. Plantestoffer som bremser fremskyndet aldring og forebygger livsstilsrelatert sykdom, så du kan nyte av en kropp som bedre matcher ditt ungdommelige sinn.

Våre genbøker er 85 000 generasjoner gamle, fra en tid hvor vi sanket og jaktet egen mat. Den gang spiste vi fra 50-100g fiber fra betydelig mer plantebasert mat. Vi spiser nå beskjedne 18g fiber, mens Helsedirektoratet anbefaler 35g for helsas skyld. Hele 53% av oss nordmenn er nå overvektige og 70% av alle fastlegebesøk skyldes livsstilsrelaterte helseplager som overvekt, Type-2-diabetes, hjertekarsykdom og kreft.

Du programmerer cellene i kroppen din med dine egne livsstilsvalg. Både maten, mosjonen og det mentale får sette sitt preg på kroppen din. Du velger selv. Ønsker du best mulig fysikk, overskudd og pågangsmot, humør, konsentrasjon og hukommelse? Ja da er mitt aller beste matråd: la planter berike livet ditt!

Å spise mer plantebasert betyr at tallerkenen ser litt annerledes ut. Det betyr at halve tallerkenen dekkes av grønnsaker, frukt og bær, nøtter og frø. At størrelsen på kjøttstykket reduseres til fordel for mer plantebasert protein. Smaksrike, fyldige salater med linser, granateple, ristede pinjekjerner og skiver av en godt modnet ost setter prikken over i-en på kjøttretten, hva gjelder både smak og helsekraft. Bestiller du pizza, så del den med en venn og nyt en fyldig salat ved siden av. En dobbel hamburger erstattes av en enkel og et helt kyllingbryst av en spicy kyllingsalat. Gjør det til en vane å servere salater og råkoster som forrett, med smaksrike vinaigretter som på toppen av det hele kan mangedoble opptaket av helsebringende plantestoffer.

Hva er vel bedre da enn en Wilfa Curly Spiralkutter hvor nudler av grønnsaker kan berike dine favorittretter, sette prikken over i-en på salaten og erstatte risnudler og pasta helt uten næring. Nå kan nudler av søtpotet, rødbete eller squash løfte dine hverdagsretter til nye høyder. Og så er det gjort i en fei. Barna elsker sine nye potetskruer, rødbetkruseduller og søtpotetspiraler. La dem gjøre jobben og de spiser enda mer.

Her følger mine 8 tips til hvordan spiralkutteren kan gjøre det lettere for deg å øke inntaket av plantebasert mat i en hektisk hverdag:

 1. Rotgrønnsaker blir spiraler i kjøttsuppen
 2. Lag salat av rødbetspiraler, spinatblader og fetaost med vinaigrette og ristede pinjekjerner
 3. Potetspiraler med olivenoljevinaigrette og havsalt kan ovnsbakes isteden for Hasselbackpoteter
 4. Lag regnbueråkost med spiraler av fargerike gulrøtter, rødbete, polkabete og gulbete med en frisk vinaigrette
 5. Bytt risnudler til squashnudler i wok
 6. Bytt ut halvparten av spagettien med gulrotnudler
 7. Topp supper, gryter og wok med søtpotetspiraler
 8. Damper du spiraler av rotgrønnsaker og så kjører dem med stavmikser og tilsetter smør, får du rotgrønnsakspure på 1-2-3

En kjøttfri dag i uken er flott. La denne retten gjør den kjøttfrie dagen til en fest. Her blir vi kjent med det veganske kjøkken, hvor smak settes i høysetet i konkurranse med all verdens gourmet. Eksotiske kryddersmaker setter sitt preg på spiraler av søtpotet, bladspinat og sorte bønner. Retten toppes av verdens enkleste vegan Bechamel.

Søtpoteter er fantastisk næringsrike og fiberrike. Ikke bare er søtpoteten rik på karotenoider (vitamin A), vitamin C, kalium og sporstoffet kobber, men den har også lavere glykemisk indeks enn potet, slik at den bedre stabiliserer blodsukkeret ditt.

 

Ingredienser

Porsjoner:

Cashew-Bechamel-saus

 • 2.5 dl cashewnøtter
 • 2 dl vann (+ vann for bløtlegging)
 • 0.5 ts mineralsalt
 • 1/8 ts muskatnøtt
 • 1 fedd hvitløk

Søtpotetnudler med spinat og sorte bønner

 • 1 ss Rapskokos steke-og bake/kokosfett til steking
 • 2 søtpoteter, i spiraler
 • 0.5 l bladspinat-blader ( er det en 100 g pose)
 • 1 eske øko sorte bønner (290g)
 • 1 ss hjemmelaget grillkrydder
 • 40 g ristede pinjekjerner

Hjemmelaget grillkrydder

 • 1 ss havsalt eller himalayasalt
 • 1 ss tørket oregano
 • 2.5 ss paprikapulver
 • 0.5 ss sort pepper
 • 1 strøken ts cayennepepper
 • 0.5 ss malt koriander
 • 0.5 ss spisskummin
 • 0.5 ss gurkemeie

Slik gjør du

Cashew-Bechamel-saus

 1. Bløtlegg cashewnøtter i vann i 1-2 timer
 2. Slå av bløtevannet. Ha nøttene i en blender, tilsett vann, salt, muskat og hvitløk. Kjør på full hastighet i 1 minutt til sausen har fått en jevn konsistens. Ha i litt mer vann om du synes sausen blir for tykk.
 3. Varm Rapskokos på middels temperatur i en stekepanne med høye kanter. Tilsett søtpotetspiralene og surr dem under omrøring i 5-10 minutter til de er møre. Slå ned varmen, tilsett spinatbladene og rør til spinaten faller sammen. Tilsett så bønnene og rør rundt til de er varme.
 4. Tilsett halvparten av cashewsausen og halvparten av urtene og bland godt. Tilsett litt vann om blandingen blir for tykk. Krydre med havsalt og godt med kvernet sort pepper. Server med resten av cashew-bechamel-sausen, ristede pinjekjerner og resten av urtene.

TIPS: Som garnityr til denne retten kan det passe med ristede kikerter, rester av kylling, strimlet røkt laks, stekte småbiter av chorizopølse eller bacon. Retten er nydelig alene, men kan også erstatte tilbehøret til retter av kjøtt og fisk.

Søtpotetnudler med spinat og sorte bønner

Hjemmelaget grillkrydder