Fermentert surkål

Et nydelig og tradisjonelt tilbehør

Det er kjempe enkelt å fermentere grønnsaker selv. Du skjærer rett og slett grønnsaker i biter, legger dem lagvis i et glass, og dekker dem med saltlake. Friske, økologiske grønnsaker er å foretrekke da de inneholder gode bakterier som sikrer et godt resultat.

Husk grønnsakene må ligge under vann. Legg en kokt, flat sten eller noe annet på toppen, som holder dem nede. La de stå i 3 dager om du har fått muggdannelse før, og sett glasset i kjøleskapet for videre fermentering. Prøv gjerne 3 ss myse om du ikke lykkes. Husk glasset må ikke ha sollys.

Denne oppskriften er hentet fra “Tarmens medisin“.

Prøv også:

Ingredienser

Porsjoner:

Surkål

  • 1 kålhode
  • 2 ss karve
  • 2 ss havsalt (evt. 1 ss salt og 1 dl myse)

Slik gjør du

Surkål

  1. Kutt kålen i tynne strimler.
  2. Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.
  3. Ha blandingen over i et stort glass. 
  4. Stapp kålen godt ned i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.
  5. La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7–30 dager (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.