Fermentert surkål

Et nydelig og tradisjonelt tilbehør. Det er kjempe enkelt å fermentere grønnsaker selv. Du skjærer rett og slett grønnsaker i biter, legger dem lagvis i et glass, og dekker dem med saltlake. Friske, økologiske grønnsaker er å foretrekke da de inneholder gode bakterier som sikrer et godt resultat.

Et nydelig og tradisjonelt tilbehør. Det er kjempe enkelt å fermentere grønnsaker selv. Du skjærer rett og slett grønnsaker i biter, legger dem lagvis i et glass, og dekker dem med saltlake. Friske, økologiske grønnsaker er å foretrekke da de inneholder gode bakterier som sikrer et godt resultat.

Ingredienser

0.25 kålhode

0.5 ss karve

0.5 ss havsalt (evt. 1 ss salt og 1 dl myse)

Slik gjør du

1.

Kutt kålen i tynne strimler.

2.

Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.

3.

Ha blandingen over i et stort glass. 

4.

Stapp kålen godt ned i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.

5.

La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7–30 dager (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Husk grønnsakene må ligge under vann. Legg en kokt, flat sten eller noe annet på toppen, som holder dem nede. La de stå i 3 dager om du har fått muggdannelse før, og sett glasset i kjøleskapet for videre fermentering. Prøv gjerne 3 ss myse om du ikke lykkes. Husk glasset må ikke ha sollys.

Denne oppskriften er hentet fra “Tarmens medisin“.

Prøv også:

Andre oppskrifter