Er du en av de mange som daglig kjemper for å stå i mot iskrem, godterier og sukkersøtet mat?
Å gi etter for søtsug handler ikke om svak viljestyrke. Dette er en sterk drivkraft vi evolusjonsmessig er utstyrt med, og kan være like problematisk som russug.
Søtsug er en individuell følselse som kan variere fra mild lyst til rene besettelsen. I rusmedisin kalles denne sterke drivkraften for craving eller russug og utløses i de såkalte belønningsbanene i hjernen. Både rusmidler og sukker utløser signalstoffet dopamin i belønningsbanene, også kalt velbehagssenteret. Dopamin utløser så en mer eller mindre sterk belønning, og når denne følelsen avtar, utløses en stadig trang til mer.
En annen drivkraft til å innta søtt er et raskt fallende blodsukker. Når du inntar raske karbohydrater i form av sukker og stivelse, vil blodsukkeret stige raskt og blodsukkeralarmene utløses. Kroppen tåler ikke høyt blodsukker, en tilstand hvor blodet forvandles til rene sukkerlaken. Da forsukres det meste som er undervegs i blodbanen av signalstoffer, proteiner og hormoner. Forsukrede proteiner endrer sine egenskaper og ender gjerne opp med å avleire seg i åreveggen heller enn å komme frem til sin endestasjon. Forsukrede proteiner kalles AGE, eller avanserte glykosylerte endeprodukt. De er koplet til inflammasjon, fremskyndet aldring og sykdom.
En tredje drivkraft til å innta søtt er tarmbakteriene. Når du spiser søtsaker mater du de sukkerelskende tarmbakteriene. Når de er blitt sterke og mange, setter de så i gang et hylekor etter søtt. Et hylekor du kan kjenne som søtsug. Sulteforer du de sukkerelskende bakteriene ved å spise minimale mengder søtt, kan søtsuget forsvinne
Å spise søtsaker gir en kortvarig lykke som følges av uggenhet, lite energi og sug etter stadig mer.
Som lege og spesialist i avhengighetsmedisin har jeg årelang erfaring i behandling av både russug og søtsug, og her får du mine beste råd til å ta knekken på søtsuget en gang for alle!
Les hele artikkelen HER på Klubb Nordstrand!
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling
Referanser:
- DiNicolantonio, James J., James H. O’Keefe, and William L. Wilson. "Sugar addiction: is it real? A narrative review." British journal of sports medicine 52.14 (2018): 910-913.
- Avena, Nicole M., Pedro Rada, and Bartley G. Hoebel. "Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake." Neuroscience & Biobehavioral Reviews 32.1 (2008): 20-39.