Helstekt kalkun med orientalsk smak

med bakte rotgrønnsaker, appelsin og byggryn

Helstekt kalkun er et høytidelig og saftig måltid. Selv om de færreste av oss spiser kalkun på julaften, samles mange til et festmåltid der kalkunen spiller hovedrollen i løpet av julen. Med orientalsk marinade og smakfullt tilbehør som bakte rotgrønnsaker og byggryn er det lett forståelig at dette blir et festmåltid i julen. Oppskriften er hentet fra “Bra Godt Julespesial” med Klaus Sonstad og Berit Nordstrand.

Prøv også:

Ingredienser

Marinade

  • 1 dl kokosolje/rapsolje
  • 1 dl soyasaus
  • Saften av 1 sitron
  • Saften av 1 appelsin
  • 2 ss agavesirup eller annen søtning
  • 2 ts sesamolje
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss ingefærpulver
  • 1 ts spisskummin
  • 1 ts malt koriander
  • 2 ss sesamfrø

Kalkun

  • 1 kalkun
  • 1 appelsin
  • 1 sitron
  • 3 dl vann
  • 6 stk gulrot
  • 1 sellerirot
  • 5 dl kyllingkraft
  • 2 dl eplejuice (RÅ)
  • 200 g byggryn

Slik gjør du

Marinade

  1. Bland sammen elle ingrediensene til marinaden.
  2. Del appelsinen og sitronen til kalkunen i båter og dytt inni kalkunen.
  3. Legg kalkunen i en stor ildfast form og pensle med marinaden.
  4. Grovkutt grønnsakene og legg rundt kalkunen.
  5. Stek kalkunen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader inne ved brystbenet. Dette tar ca 30 minutter pr kilo kalkun. Øs over litt av sjyen fra den ildfaste formen underveis i stekingen.
  6. Kok byggrynene i kyllingkraft og eplejuice i 25-30 minutter til de er møre.
  7. La kalkunen hvile i ca 10 minutter før servering.
  8. Vend rotgrønnsakene inn i byggrynene før servering.

Kalkun