Lyst på ekte, gammeldags julebrød til jul? Her har jeg byttet ut moderne siktet, hvitt hvetemel med mer næringsrikt og smaksrikt urkorn. Det reduserte gluteninnholdet i de gamle kornartene er muligvis en av årsakene til at noen mennesker tåler dem bedre enn allminnelig hvete. Jeg synes også de gamle kornartene smaker mer og gir saftigere bakverk.
I denne oppskriften har jeg valgt å bruke urkornet økologisk speltmel.
Trenger du inspirasjon til deilig bakst og enkle, raske middagstips nå i adventstiden? Prøv også:
- Banankake med valnøtter og mørk sjokolade
- Yoghurt-iskake med nøttebunn
- Prøv hjemmelaget tomatsuppe eller bakt torsk med sennepsaus
- Har du noen overmodne bananer liggende og har lyst på noe godt til kaffen? Da burde du lage disse kjempegode og saftige bananmuffinsene.
Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”. Du finner oversikt over hvor disse produktene selges her.
Ingredienser
Julebrød
- 150 g Smøremyk rapskokos/smør
- 5 dl helmelk
- 0.5 pk gjær (fersk eller tørr)
- 0.5 ts mineralsalt
- 0.7 dl honning
- 1.5 ts kardemomme
- 800 g øko speltmel, finmalt
- 2 dl øko rosiner
Slik gjør du
Julebrød
- Smelt smøret og bland inn melken. Løs opp honningen i den lunkne væsken.
- Bruker du tørrgjær, blander du den inn i melet, mens fersk gjær løses opp i melken.
- Bland de tørre ingrediensene med væsken.
- Elt på laveste hastighet i kjøkkenmaskinen eller for hånd.
- Dekk til deigen med en fuktig kjøkkenhåndduk og hev til dobbel størrelse. Lar du deigen heve over natten, så bruk bare 1 ts tørrgjær.
- Del deigen i to emner, og lag to store runde boller. Etterhev på et lunt sted i 1,5-2 timer.
- Pensles forsiktig med egg, og stekes på nederste rille i cirka 40 minutter på 175 grader.
Oppskriften holder til 2 brød