I disse herlige førjulstider med julekaker, snacks og annen kos, kan det være lurt å gjøre noen enkle byttetriks i kakeoppskriftene som bytter næringsfattige “raffinerte hvite kalorier” som sukker og siktet, hvitt hvetemel til naturens sødme og fullkorn fra gamle, mer næringsrike kornslag.
I oppskriftene nedenfor har jeg gjort nettopp det. Ved å bytte ut vanlig hvetemel med økologisk landhvete/spelt/emmer får du bedre smak og svakere stivelse og gluten. Men misforstå ikke – har du cøliaki så bytt til naturlig gluten-FRITT mel av hirse, bokhvete, mandelmel, kokosmel osv. Da skal du ikke ha gluten i det hele tatt.
Så kan du fint bytte raffinert sukker til naturens sødme i fornuftige mengder, slik som honning, rårørsukker og kokosblomstsukker. For de av dere som ikke tåler smør, så er det ikke noe problem å heller bruke Smøremyk Rapskokos eller annet melkefritt og plantebasert margarin.
Her har du et lite knippe av min families favoritt juleoppskrifter med smarte byttetriks:
- Smartere julekaker som serinakake og lyse kakemenn
- Colakaker, karamellkaker eller brune pinner. Kjært barn har mange navn.
- Berits havrekjeks
- Havremakroner med urkorn
- Ekte julegrøt – grøten både kropp og gane kan nyte
- Nøtter i lønnesirup