Bananbrød med valnøtter og mørk sjokolade

– Når du har overmodne bananer og har lyst på noe svært godt.

– Når du har overmodne bananer og har lyst på noe svært godt.

Ingredienser

4 egg

4 modne bananer

2 dl mandelmel (evt. mandler kjørt i blender til mandelmel)

2 dl øko finmalt spelt (glutenfri: bokhvetemel eller havremel)

2 dl kokosblomstsukker

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1 ts kardemomme

muskat

0.5 ts salt

2 ss appelsinjuice

1 dl grovhakkede valnøtter

1 dl grovhakket mørk sjokolade

150 g smøreost naturell (1/2 pakke)

1 ts vaniljeekstrakt

1 ts blomsterhonning

sitronmelisse

valnøtter

friske bær

Slik gjør du

1.

Forvarm ovnen til 180gC.

2.

Mos bananene og bland inn det våte.

3.

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bland alt godt sammen.

4.

Kle en brødform med bakepapir. Fyll i kakedeigen og stek på nederste rille i 45-60 minutter.

5.

Legg gjerne et bakepapir over kaken slik at den ikke blir for brun på toppen.

6.

Pisk sammen smøreost, vaniljeekstrakt og blomsterhonning til en tykk luftig krem og dekorer kaken når den er avkjølt. Pynt med physalis eller friske bær og blader av sitronmelisse.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Se etter økologiske bananer for mest mulig sødme og næring. Så bidrar du heller ikke til hudkreft blant en betydelig andel bananplantasjearbeidere på grunn av sprøyting. De blir fort brune i kjøleskapet, så oppbevar dem heller i en kjølig kjeller (de tåler ned til 13,7gC).

I dag kan vi nordmenn velge og vrake i frukt og grønt fra hele verden. Over 70 prosent av det vi spiser er importert fra andre land.

Men det har ikke alltid vært slik. De første bananene kom til Norge i september 1905 og da ble de møtt med stor skepsis. Det var ikke lett å selge den eksotiske frukten til den norske befolkningen, og i markedsføringen ble det særlig lagt vekt på hvor bra de skulle være for barn. Mannen bak det hele var Christian Matthiessen, som etter hvert også gikk under kallenavnet Banan-Matthiessen. Sakte, men sikkert ble bananen populær. I dag er det den frukten vi spiser mest av – omkring 17 kilo bananer hver i året.

I Norge spiser vi som regel bananen naturell. Den er særdeles karbohydratrik og egner seg bra naturell som “treningssukker”, mens den ellers bør ha følge med andre råvarer med enda mer fiber og fett for å hindre høye blodsukkertopper. Skjær den i skiver i frokostblandingen, bruk den som sødme i havregrøt, pannekaker, vafler og smoothies, skivet på brødet som pålegg, i fruktsalat og som kokebanan i middagsretter. Da jeg nylig var på matkurs i India, fikk jeg smake bananblomsten i flere hverdagsretter, både rå i salater og kokt i supper og karriretter. Prøv også disse smaksrike vaflene søtet med most banan som er fulle av smarte byggeklosser kroppen din trenger.

Ifølge matkunstneren Blumenthal på The Fat Duck, som har studert  hvilke molekyler som stimulerer våre smakssanser, så passer banan særdeles godt sammen med persille. Legg et lite persilleblad på en bananskive og test matkunstnerens anbefaling

Banan smaker også spesielt godt i kombinasjon med sjokolade som i bananasplitt eller som i denne kaken med valnøtter og biter av nydelig mørk sjokolade. Og har du noen overmodne bananer liggende og har lyst på noe kjempegodt, så tar ikke denne kaken lang tid å lage og den smaker helt himmelsk! Jeg lover.

 

Andre oppskrifter

BeritNordstrand_BERRE15688

Bli en del av Klubb Nordstrand!

hake ikon

Ukesmeny

hake ikon

Tilgang til premium oppskrifter

hake ikon

Tilgang til spennende fagartikler

hake ikon

Berit live

hake ikon

Dine favoritter

hake ikon

Rabatter på ulike produkter

Medlemstilbud: 99,-/mnd (Gyldig frem til 01.12. Ordinærpris 129,-)