Julebrød

Lyst på ekte, gammeldags julebrød til jul? Her har jeg byttet ut moderne siktet, hvitt hvetemel med mer næringsrikt og smaksrikt urkorn. Det reduserte gluteninnholdet i de gamle kornartene er muligvis en av årsakene til at noen mennesker tåler dem bedre enn allminnelig hvete. Jeg synes også de gamle kornartene smaker mer og gir saftigere bakverk.

Lyst på ekte, gammeldags julebrød til jul? Her har jeg byttet ut moderne siktet, hvitt hvetemel med mer næringsrikt og smaksrikt urkorn. Det reduserte gluteninnholdet i de gamle kornartene er muligvis en av årsakene til at noen mennesker tåler dem bedre enn allminnelig hvete. Jeg synes også de gamle kornartene smaker mer og gir saftigere bakverk.

Ingredienser

150 g Smøremyk rapskokos/smør

5 dl helmelk

0.5 pk gjær (fersk eller tørr)

0.5 ts mineralsalt

0.7 dl honning

1.5 ts kardemomme

800 g øko speltmel, finmalt

2 dl øko rosiner

Slik gjør du

1.

Smelt smøret og bland inn melken. Løs opp honningen i den lunkne væsken.

2.

Bruker du tørrgjær, blander du den inn i melet, mens fersk gjær løses opp i melken.

3.

Bland de tørre ingrediensene med væsken.

4.

Elt på laveste hastighet i kjøkkenmaskinen eller for hånd.

5.

Dekk til deigen med en fuktig kjøkkenhåndduk og hev til dobbel størrelse. Lar du deigen heve over natten, så bruk bare 1 ts tørrgjær.

6.

Del deigen i to emner, og lag to store runde boller. Etterhev på et lunt sted i 1,5-2 timer.

7.

Pensles forsiktig med egg, og stekes på nederste rille i cirka 40 minutter på 175 grader.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Oppskriften holder til 2 brød.

I denne oppskriften har jeg valgt å bruke urkornet økologisk speltmel. 

Trenger du inspirasjon til deilig bakst og enkle, raske middagstips nå i adventstiden? Prøv også:

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”. Du finner oversikt over hvor disse produktene selges her.

Andre oppskrifter