Nøtter i lønnesirup

Noen hevder at lønnesirup har like mange helsebringende egenskaper som honning. Den har i alle fall gledesbringende egenskaper!

Noen hevder at lønnesirup har like mange helsebringende egenskaper som honning. Den har i alle fall gledesbringende egenskaper!

Ingredienser

1 stekebrett:

4 dl blandete nøtter, f.eks. pekan, mandel, hasselnøtter, cashewnøtter og valnøtter

3.5 ss lønnesirup

2 klyper havsalt (kan kuttes)

Slik gjør du

1.

Ha nøttene i en bolle. Hell over lønnesyrup og dryss på litt havsalt – bland godt. Alle nøttene skal ha et tynt lag syrup på seg, akkurat nok til å dekke dem.

2.

Fordel blandingen over et stekebrett dekket med bakepapir.

3.

Bak stekebrettet på 180 C, relativt høyt opp i ovn, i cirka 10 minutter. Se nøye etter – de kan brenne fort! De er ferdige når lønnesirup begynner å boble så smått.

4.

La nøttene avkjøle seg på stekebrettet i omkring 30 minutter, da får nøttene et nydelig, sprøtt syrupslag på seg.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Kjempegod gaveidé! Ha nøttene i en fin liten juleboks. Eller ha dem i et syltetøyglass, en stoffbit over lokket, en sløyfebånd og skriv en hyggelig hilsen. Skru lokket hardt igjen så gaven ikke blir oppspist på veien…

Immunforsvar

Mangan og sink er mineraler som trekkes frem blant annet som spesielt viktig for immunforsvaret. Ordet mangan stammer visst fra det greske ordet for “magisk.”

Mangan trengs til flere viktige oppgaver i kroppen, og inngår i en antioksidant som heter SOD (superoksyd dismutase). SOD slokker “gnister” fra forbrenningen inne i cellefabrikkene. I normale celler vil høy SOD-aktivitet fremme overlevelse av cellene, mens SOD i kreftceller kan bremse deres vekst og overlevelse. Mange diskusjoner og mye forskning pågår nå ift. utvikling av medisiner som kan etterlikne naturlig SOD-aktivitet (ref.Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry- Anti-Cancer Agents, Vol 11, 2, Febr, 2011).

Godt for hjernen

Hjernecellene trenger rikelig med antioksidanter for å fungere optimalt, slik at mangan som del av SOD også kan bidra til en klarere hjerne. Ikke nok med det – mangan er  et viktig verktøy i cellene når B-vitaminarbeidere (biotin, thiamin) og C-vitaminarbeidere (askorbinsyre) skal gjøre jobben sin ift både signalstoffproduksjon og forbrenning av råvarer til energi.

Sink

Sink inngår i minst hundre forskjellige enzymer. Det er et nødvendig verktøy når ” genoppskrifter” skal leses (gentranskripsjon), slik at cellene i kroppen vår produserer både celledeler til vedlikehold, signalstoff og hormoner.  Blir kosten fattig på sink, så kan genoppskriftene tolkes feil eller ikke tydes i det hele tatt. Resultatet kan bli at cellene lager uvante varianter av celleprodukt eller mindre av et produkt du er vant med å ha rikelig av. Sink inngår i proteiner cellene lager og bestemmer proteinenes form. Proteinets form avgjør hvor godt det fungerer. Insulin er et slikt protein som trenger sink for å fungere best mulig. Dårlig sinkstatus er assosiert med økt insulinresistens eller insulin som virker dårligere (ref. Ortega R.M. et al., British J of Nutrition 2012,107,398-404)

Andre oppskrifter

Bak portal_BUE7181_web

Bli en del av Klubb Nordstrand!

hake ikon

Ukesmeny og dine favoritter

hake ikon

Tilgang til eksklusive oppskrifter og fagartikler

hake ikon

Miniforedrag/Livestream hver måned

hake ikon

Rabatter på ulike produkter

Pris: 129,-/mnd