Pepperkakekalender

Tradisjon tro så baker vi pepperkakehjerter som henges opp i vinduet som adventskalender for barna.

Tradisjon tro så baker vi pepperkakehjerter som henges opp i vinduet som adventskalender for barna.

Ingredienser

Pepperkakekalender

150 g mandler

15 stk tørkede dadler, fri for stein og stilk

5 ss romtemperert kokosfett

3 ss honning

0.5 ts malt ingefær

0.5 ts malt nellik

3 ts malt kanel

0.5 ts malt anis

0.5 ts hvit pepper

0.5 ts kardemomme

2.5 dl sammalt spelt

0.5 ts bakepulver

Slik gjør du

Pepperkakekalender

1.

Mal mandlene til mandelmel i en blender eller en foodprosessor. Ha mandelmelet over i en bakebolle. Grovhakk dadlene og finkutt dem på full speed i foodprosessoren i 1 min. Kjøres i 2 omganger. Bland krydderet inn i mandelmelet.

2.

Ha daddelhakk, mandelmel, kokosfett, honning og krydder i blenderen. Sett blenderen på pulsering og kjør til du har en jevn bløt deig. Bland bakepulveret og speltmelet. Kna melet inn i deigen litt etter litt for hånd. Ha deigen i bakebollen, strø med litt mel, dekk til med plast og sett den i kjøleskapet til avkjøling 1 time før utbaking.

3.

Forvarm ovnen til 175gC. Kle bakebrettene med bakepapir. Kjevle ut pepperkakedeigen (3 mm tykk leiv) på et bakepapir på bordet ,- du trenger ikke mel under fordi den ikke setter seg fast. Trykk ut små pepperkaker med de formene du måtte ha.

4.

Stek i 8-9 minutter. Avkjøl på rist.

Hjertene får datoer på forsiden og forbokstaven til ett av barna på baksiden. Den som finner bokstaven sin på pepperkaken den dagen, får trekke en gave fra kurven. Inne i gaven er det en liten ting til hver, slik at alle hjerter kan glede seg…

Kalenderbaking kan være et flott koseprosjekt til helga, kanskje sammen med barn eller noen andre du er glad i… det er jo det vi ønsker at førjulstiden og julen skal dreie seg om. Benytt anledningen i adventstiden til å dele noen opplevelser- bak sammen, lag en kosekveld med gløgg og pepperkaker, kok julegrøt og lag litt enkel julepynt med noen.

Nytelsesstund

Huset trenger ikke å være iorden, serveringen superenkel og kalenderen overfylt. Nettopp da kan det være flott med noen slike øyeblikk til nytelse. Tenk igjennom adventsaktiviteter du setter pris på og benytt anledningen til å inviter en venn, en nabo eller et ekstra barn med på opplevelsen.

Har du en foodprosessor eller en kraftig blender er disse pepperkakene veldig enkle å lage – og til å spise opp som kveldskos i adventstiden! De er fulle av smarte byggeklosser for mer enegi og glede i en tid som er fylt med mange oppdrag, men som bør nytes.

Jeg bruker min mormors krydderblanding i oppskriften, men den kan forenkles til kun kanel, nellik og ingefær om du mangler resten. Sukker er byttet ut med honning og naturlig sødme fra dadler – søtsmak med byggeklosser! Perfekt pepperkakekos til gløggen en sen desemberkveld foran peisen… forsøk da vel!

Smarte pepperkaker

Jeg fikk 32 små hjerter av deigen.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Liknende oppskrifter