Smart sjokolademousse

Dette er en sjokolademousse som fremtoner som en dessert, men som teller som “en grønnsak” for kroppen. Kun naturens sødme fra honning og ikke raffinerte hvite sukkerkalorier, gjør at blodsukkeret ditt holdes stabilt og at du kan nyte av både smak og overskudd. Fantastisk med litt ekstra overskudd på selve kjærlighetens dag….

Dette er en sjokolademousse som fremtoner som en dessert, men som teller som “en grønnsak” for kroppen. Kun naturens sødme fra honning og ikke raffinerte hvite sukkerkalorier, gjør at blodsukkeret ditt holdes stabilt og at du kan nyte av både smak og overskudd. Fantastisk med litt ekstra overskudd på selve kjærlighetens dag….

Ingredienser

Smart sjokolademousse

0.5 stk godt modne store avokado

0.3 dl usukret kakaopulver

1 ss mild honning eller lønnesirup

0.125 dl melk

0.25 ts vaniljeekstrakt/ frøene fra en vaniljestang

0.25 ss sterk kaffe (espresso)

Garnityr: friske bær, revet øko appelsinskall, revet kokos, noen få flak maldonsalt, hakkede pistasjenøtter.

Slik gjør du

Smart sjokolademousse

1.

Del avokadoene, fjern steinen og skrap ut kjøttet.

2.

Ha avokadokjøttet sammen med alle de andre ingrediensene i en kraftig blender.

3.

Kjør blenderen på full hastighet i 1 minutt.

4.

Slå moussen over i 4 porsjonsskåler og sett dem i kjøleskapet til avkjøling minimum en halvtime. Gjerne over natten.

5.

Strø på litt garnityr og nyt!

 
St. Valentinsdagen, eller alle hjerters dag, markeres fredag den 14. februar. Det er en feiring av kjærlighet og romantikk.

Selv om det i utgangspunktet er en feiring uten lange tradisjoner i Norge, så er budkskapet fantastisk viktig å markere. Feiringen behøver aldeles ikke å kommersialiseres – det enkle er ofte det beste og det er tanken som teller.

Hos oss klipper vi ut hjerter av rød kartong og skriver noen gode ord til liten og stor. Så dekker vi bordet litt ekstra hyggelig, med røde lys og servietter. Menyen blir fondue, med sjokolademousse til dessert. Benytt anledningen til å sende et hjertekort til en venn.  La barn eller barnebarn lage tegninger og dekke bordet litt ekstra hyggelig til middag på kjærlighetsdagen. Eller be noen du er glad i på en god kopp kaffe og litt deilig sjokolade. Da kan det ikke passe bedre med noen enkle tips til smarte sjokoladesmaker. Med ønske om flere gode øyeblikk til nytelse.

Vi skal aldeles ikke kutte ut søtsmak i hverdagen, men lage desserter med naturens søtkilder som bidrar med byggeklosser kroppen ønsker seg. Du kan beholde dessert-nytelsen og bygge overskudd og helse, isteden for å tappes for energi og plages av ekstra kilo over mage og lår. La naturlig søtsmak fra frukt, bær og honning tilfredsstille både smaksløker og kropp!

Det å nekter seg søtsmak helt, så kan for mange fortone seg litt som å holde pusten. Suget etter søtt takles for en periode, men før eller siden så opplever man å “gå på en sprekk”. Da har man lengtet sånn etter søtsaker at man gjerne overspiser, etterfulgt av både kvalme, dårlig samvittighet og følelsen av nederlag. Det er mye lettere å slutte med søtsaker, hvis du heller fokuserer på alternativt eller smart søtt.

Les også: Herlig mørk sjokolade

Kos deg heller med fornuftige mengder sødme fra naturens søtkilder. Disse kan bidra med både plantestoffer, vitaminer og mineraler som bygger helse, bedrer konsentrasjon og hukommelse og bidrar til stabil trivselsvekt og god sinnsstemning.

Sjokolade kan være smart søtt!

Visste du at kakaobønner fermenteres eller gjærer sammen med kakaofrukten eller annen frukt får å oppnå sin nydelige aroma? Deretter tørkes bønnene gjerne under solen. Fremstillingen av kakaopulver varierer så fra ren maling til kraftig brenning. Både varighet og type gjæring og graden av oppvarming ved brenning påvirker kakaoens smak og helsekraft. Jo bitrere dess bedre!

Såkalt  kakao er kun malt og ikke brent. Både fermentering og brenning kan mildne kakaoens bittersmak. Tøff bearbeiding av kakaobønnen kan imidlertid ødelegge mye for dens helsekraft. Slik tøff bearbeiding kan være alkalisering for å fjerne noe bittersmak på vei fra bønne til kakaopulver. Det kan halvere innholdet av kakaobønnens helsebringende flavonoider (Miller 2008. J Argic Food Chem). Logisk, da mye av helseeffekten ligger i selve bittersmaken.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips til smart sjokoladekjøp

  • Høyt kakaoinnhold (>80%) fordi høyere innhold knyttes til bedre heleeffekt i flere studier.
  • Lite “tilsatt sukker” og gjerne søtet med rårørsukker.
  • Kort innholdsfortegnelse for færrest mulig tilsetningsstoffer. Husk at ingrediensene ramses opp fra ”mest” til ”minst” ift vekt.

Liknende oppskrifter