Vegan nøttestek – glutenfri og uten soya

Vegan nøttestek er en fryd for øyet og rene nytelsen for alle de som gleder seg til å spise litt mer plantebasert i jula i år. Nøttesteken lages i stand dagen før og settes i ovnen når gjestene kommer. Med denne på julebordet kan absolutt alle kose seg.

Vegan nøttestek er en fryd for øyet og rene nytelsen for alle de som gleder seg til å spise litt mer plantebasert i jula i år. Nøttesteken lages i stand dagen før og settes i ovnen når gjestene kommer. Med denne på julebordet kan absolutt alle kose seg.

Ingredienser

Vegan nøttestek

25 g bokhvete (eller hele byggryn)

0.167 ss øko grønnsaksbuljong

100 g pastinakk, skrellet og skåret i terninger

0.333 ss kvernede linfrø

Smøremyk Rapskokos til steking

0.5 ss extra virgin olivenolje

0.167 stk gul løk, del i to og skjær i skiver

0.5 fedd hvitløk, finhakket

66.667 g sopp, renset og skåret i skiver

0.167 stk rosmarinkvast, bladene strippet

0.5 blader salvie, i morter

16.667 g hasselnøtter (bløtlagt over natten, tørket og ristet gyldne i en panne)

8.333 g Go Vegan revet (evt. 3 ss næringsgjær)

en håndfull bladpersille, grovhakket

0.083 ts muskatnøtt

Dekor

en håndfull Sørlandschips med havsalt

blader av 1 kvist rosmarin

0.167 ss frø av granateple

Slik gjør du

Vegan nøttestek

1.

Bløtlegg hel bokhveten over natten. Du kan også bløtlegge hasselnøttene over natten for å bryte ned fytinsyre (antinæringsstoff), men da må de tørkes i ovn på 50gC i noen timer med ovnsdøra på gløtt så de tørker igjen. Så skal nøttene grovhakkes ot ristes i en tørr stekepanne.

2.

Rist hasselnøtter i en tørr stekepanne, avkjøl.

3.

Kok bokhveten mør i ½ liter vann + 1 ss grønnsaksbuljongpulver. Koketiden er ca.10 minutter. NB! Ta vare på grønnsakkraften, ved å slå bokhveten i et dørslag over en bolle.

4.

Skrell og skjær pastinakken i terninger. Kok pastinakken helt mør i lettsaltet vann. Slå av kokevannet og mos pastinakken til pure.

5.

Rør to spiseskjeer kvernede linfrø sammen med 5 ss av grønnsakkraft i en liten kopp og la det svelle i et par minutter.

6.

Ha 2 ss Smøremyk Rapskokos i en stekepanne og stek løk og hvitløk til løken er blank. Rør inn soppskiver, rosmarinblader og salvie. Stek til soppen er gylden og alt vannet fra soppen har fordampet. Ha blandingen over i en skål og la det avkjøle.

7.

Kle en ringform med remser av bakepapir, så nøttesteika ikke setter seg fast. Bland alle ingrediensene til nøttesteika i en stor bolle, både pastinakkpure, bokhvete/byggryn, svellede linfrø, GoVegan/næringsgjær, hakket persille og ristede hasselnøtter. Bland godt med begge hender. Krydre med havsalt og muskatnøtt og bland videre til alt er grundig blandet. Ha blandingen over i ringforma og press blandingen hardt ned i forma. Sett forma i kjøleskapet i 24 timer før den stekes, så massen får binde seg og smakene sette seg.

8.

Stek nøttesteika (dekket med folie) på 200gC i varmluft i 40-45 minutter. La den hvile i 5 minutter. Legg så et rundt serveringsfat på formen, hold godt fast og snu formen og fatet opp-ned så nøttesteken faller fint ned på serveringsfatet.9. Pynt så steken med Sørlandschips, rosmarinblader og bær av granateple

9.

Skjær i stykker og server til søtpotetpurè og dampet rosekål. Bon apetitt!

Norstats ferske undersøkelse viser at hele 50% av norske jenter mellom 18-25 år vil spise plantebasert julemat i år. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2019. Stadig flere ønsker seg et kjøttfritt alternativ også i juledagene, og da er det flott at mye godt kan lages og serveres med det samme tilbehøret som tradisjonsmaten. Nøttestek og vegisterkaker er klassiske vegetariske juleretter. Disse kan gjerne serveres sammen med det tradisjonelle tilbehøret, som rødkål, surkål og mandelpoteter.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Andre oppskrifter