Oppskrifter

Pastinakkpotetpuré med sprø spekeskinke og pinjekjerner

Lag en rotmos gjennom sommeren som både er bedre på smak og på næring

Kokte poteter alene gir blodsukkerkaos med sin glykemiske indeks på 82, mens pastinakk har GI på 52 og hvite bønner på beskjedne 30. Mikser du pastinakk og bønner inn i potetpureen får du dermed både lavere GI, mindre blodsukkerkaos, mer god fiber til tarmbakteriene og mer kalsium, jern og protein fra bønnene. Serveres både til hverdags og fest!

Trenger du tips og inspirasjon til smaksrik tilbehør? Prøv en av disse oppskriftene:

 

Ingredienser

porsjoner

  • 800 g potet
  • 400 g pastinakk
  • 100 g øko kokte hvite bønner (1/2 eske)
  • 1 l vann
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts karri
  • 30 g Smøremyk rapskokos/smør
  • havsalt og sort kvernet pepper/cayennepepper etter smak
  • 6 skiver spekeskinke, tørrstekt i stekepannen
  • 30 g ristede pinjekjerner (liten pose)

Slik gjør du

  1. Vask poteter og pastinakk og skjær dem i grove biter.
  2. Kok dem møre i lettsaltet vann (akkurat så lite vann at det dekker grønnsakene).
  3. Sil av kokevannet (gjem vannet til senere).
  4. Mos grønnsakene sammen med karri, knust hvitløk og smør og spe med kokevann til mosen har passe konsistens.
  5. Smak til med havsalt og sort kvernet pepper.

Mosen smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter. Her servert med tørrstekt spekeskinke og ristede pinjekjerner.

Antall personer varierer avhengig av hvor mye tilbehør i form av kjøtt, fisk og andre grønnsaker du har.