Å bygge pepperkakehus er en viktig tradisjon for mange barnefamilier i førjulstiden. Og selv om det fortsatt kanskje er mest vanlig å plukke opp en pakke med ferdigbakt hus fra butikken, sette det sammen og pynte det, har det de senere årene gått litt sport i ta det et steg videre og å lage pepperkakehusene til små kunstverk.
Denne oppskriften ble laget av Berit Nordstrand og Klaus Sonstad i “Bra Godt Julespesial”. Hele episoden ser du her.
Prøv også:
Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter fra serien “Made By Berit Nordstrand”.
Ingredienser
Pepperkakedeig
- 150 g kokosblomstsukker/rårørsukker
- 250 g Smøremyk Rapskokos
- 1.5 dl honning
- 2 egg
- 1 ss kanel
- 0.5 ts malt ingefær
- 0.5 ts kardemomme
- 0.5 ts pepper
- 0.5 ts nellik
- 0.5 ts anis
- 1 ss natron
- 650 g øko speltmel
Slik gjør du
Pepperkakedeig
- Smelt honning, kokosblomstsukker og Smøremyk Rapskokos på middels varme i en kjele.
- Avkjøl og rør inn ett egg om gangen.
- Bland mel, natron og krydder i en bolle.
- Rør væsken inn i det tørre til en gjevn deig.
- Forvarm ovnen til 200gC.
- Dekk stekeplatene med bakepapir.
- Kjevle ut deigen til 2-3 mm tykk og trykk ut figurer.
- Stekes midt i ovnen i 7-10minutter. Avpass steketiden ift din egen ovn, slik at pepperkakene blir passe stekt.
Pynt:
- Rørsukker, ev. fløtekarameller
- Mørk sjokolade
- Melis
- Eggehviter
- Eddik
- Kokos
- Saltstenger
- Økologisk gelegodteri
- Havrefras
- Tørket smoothie
- Gelatinplater
Pynt pepperkakehuset:
- Smelt rørsukker, ev. fløtekarameller og bruk som lim for å feste delene av huset sammen.
- Bland melis, eggehviter og eddik til glasur.
- Smelt mørk sjokolade i vannbad. Pensle så taket med sjokoladen og fest deretter gelegodteriet.
- Ha striper med tørket smoothie rundt pipa, og dekorer med melis.
- Dekorer husveggene med saltstenger og havrefras.
- Strø over kokos til slutt som snø.