Pinnekjøtt

med kålrotstappe og vossakorv

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Julen er pinnekjøttets høytid, og nærmere 70 prosent av nordmenn spiser pinnekjøtt i desember. For en vellykket middag er det viktig å velge gode råvarer.  I tillegg får du en oppskrift på hvordan du lager en eventyrlig kålrotstappe.

Denne retten ble også laget i “Bra Godt Julespesial” med Klaus Sonstad og Berit Nordstrand.

Prøv også:

Ingredienser

  • 1 pk pinnekjøtt
  • Vossakorv
  • øko kålrot
  • 1 boks øko hvite bønner
  • 1 søtpotet
  • extra virgin olivenolje
  • smør
  • 3 gulrøtter
  • himalayasalt

Slik gjør du

Pinnekjøtt:

  1. Legg pinnekjøttet i vann i ca. 1 døgn. Det beregnes 400-500g pinnekjøtt per person.
  2. Legg bjørkepinner i bunnen av en dyp kjele. Fyll opp med vann opp til pinnene. Legg pinnekjøttet på pinnene og la det dampkoke på svak varme. Etter ca 2-3 timer vil kjøttet være mørt nok til at det løsner fra beinet. Ikke kok kjøttet for lenge for å unngå at det blir tørt.

Kålrotstappe:

  1. Kutt opp kålrot, søtpotet og gulrot i 1 cm tykke skiver. Pensle med olivenolje, og krydre med salt, pepper og chiliflak.
  2. Ovnsstek grønnsakene på 175 grader i 20-30 minutter, eller til de er møre.
  3. Hell grønnsakene i en kasserolle. Tilsett de hvite bønnene, samt 1 ss smør og 1 dl kraft fra pinnekjøttet. Bruk en stavmikser eller foodprosessor til å lage stappe.
  4. Stek vossakorven i panne.
  5. Bruk resten av kraften fra pinnekjøttet som sjysaus.