Ribbe med bein

med fermentert surkål, rosenkål og mandelpotet

Fra “Bra God Julespesial” får du her oppskriften på Klaus Sonstad og Berit Nordstrand sin juleribbe med fermentert surkål, rosenkål og mandelpotet.

Prøv også:

Ingredienser

Ribbe med bein

  • Ribbe med bein
  • Grove medisterkaker
  • Grove julepølser
  • rosenkål
  • smør
  • syltet agurk
  • Mandelpotet
  • Sjysaus (kraft fra ribben)

Fermentert surkål

  • kålhode
  • 2 ss karve
  • 2 ss Havsalt (evt. 1 ss salt og 1 dl myse)

Slik gjør du

Ribbe med bein

  1. Begynn å forberede ribben et par dager før steking.
  2. Skjær ruter i svoren.
  3. Krydre ribben godt med salt og pepper. Gni det godt inn. Dekk over ribben og la den stå kjølig frem til steking.
  4. Ved steking, legg ribben i en langpanne med svoren opp. Vend en tallerken opp ned og plasser den under ribben, på midten.
  5. Hell 2 dl vann i panna og dekk den med aluminiumsfolie.
  6. Sett langpannen i ovnen på 230 grader og damp i ca. 45 minutter.
  7. Senk temperaturen til 200 grader og ta av folien. La ribben steke i ca en til halvannen time. Om ribba er veldig tykk må den stå noe lenger, ca. 30 min.
  8. Om svoren ikke en sprø nok kan ribba settes på øverste rille i ovnen og temperaturen kan økes til 250 grader. Her er det viktig å følge med slik at den ikke blir brent.
  9. Medisterkakene og julepølsa kan stekes sammen med ribba. Putt dem i ovnen de siste 20 minuttene av steketiden.
  10. Server ribben med tilbehør.

Fermentert surkål

  1. Riv kålen med rivjern.
  2. Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.
  3. Ha blandingen over i et stort glass.
  4. Stapp kålen godt i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.
  5. La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7-30 dager (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.