Fra “Bra God Julespesial” får du her oppskriften på Klaus Sonstad og Berit Nordstrand sin juleribbe med fermentert surkål, rosenkål og mandelpotet.
Prøv også:
Ingredienser
Ribbe med bein
- Ribbe med bein
- Grove medisterkaker
- Grove julepølser
- rosenkål
- smør
- syltet agurk
- Mandelpotet
- Sjysaus (kraft fra ribben)
Fermentert surkål
- kålhode
- 2 ss karve
- 2 ss Havsalt (evt. 1 ss salt og 1 dl myse)
Slik gjør du
Ribbe med bein
- Begynn å forberede ribben et par dager før steking.
- Skjær ruter i svoren.
- Krydre ribben godt med salt og pepper. Gni det godt inn. Dekk over ribben og la den stå kjølig frem til steking.
- Ved steking, legg ribben i en langpanne med svoren opp. Vend en tallerken opp ned og plasser den under ribben, på midten.
- Hell 2 dl vann i panna og dekk den med aluminiumsfolie.
- Sett langpannen i ovnen på 230 grader og damp i ca. 45 minutter.
- Senk temperaturen til 200 grader og ta av folien. La ribben steke i ca en til halvannen time. Om ribba er veldig tykk må den stå noe lenger, ca. 30 min.
- Om svoren ikke en sprø nok kan ribba settes på øverste rille i ovnen og temperaturen kan økes til 250 grader. Her er det viktig å følge med slik at den ikke blir brent.
- Medisterkakene og julepølsa kan stekes sammen med ribba. Putt dem i ovnen de siste 20 minuttene av steketiden.
- Server ribben med tilbehør.
Fermentert surkål
- Riv kålen med rivjern.
- Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.
- Ha blandingen over i et stort glass.
- Stapp kålen godt i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.
- La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7-30 dager (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.