I disse herlige førjulstider med økt inntak av julekaker, snacks og annen kos, kan det være lurt å gjøre noen enkle grep i kakeoppskriftene som reduserer inntaket av raske karbohydrater fra “raffinerte hvite kalorier” som sukker og moderne hvetemel.
I oppskriftene nedenfor har jeg gjort nettopp det. Ved å bytte ut vanlig hvetemel med økologisk siktet landhvete/spelt oppnår du de samme gode bakeegenskapene samtidig som du reduserer glutenbelastningen på kroppen din. Urkorn som landhvete har også en svakere stivelse enn moderne hvete, og langt mer næring i form av vitaminarbeidere, mineralverktøy og nyttig plantekraft.
Senk skuldrene og nyt adventstiden med smartere julekaker. Det skal i alle fall jeg gjøre. Velbekomme!
Ingredienser
Smarte lyse kakemenn
- 2 dl melk
- 1.5 dl honning
- 75 g smør
- 4 ts hornsalt
- 600 g økologisk siktet landhvete
Serinakaker
- 150 g smør
- 0.5 dl honning
- 1 egg
- 3 dl grovmalt spelt
- 3 dl økologisk siktet landhvete
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
Slik gjør du
Smarte lyse kakemenn
- Sett ovnen på 200gC.
- Bland alle ingrediensene godt sammen til en tykk deig.
- Kjevle deretter deigen 2-3 cm tykk og stikk ut kakemenn med ulike kakeformer.
- Legg kakemennene på en stekeplate kledd med bakepapir og stek dem i ca. 6-7 minutter til de har fått en lys gylden farge.
- Avkjøl kakene på rist.
Kakemennene blir ekstra smaksrike og svært dekorative dersom de pyntes med smeltet, mørk sjokolade og et skjerf av røde pakkebånd.
Serinakaker
- Sett stekeovnen på 200 °C.
- Kle en stekeplate med bakepapir.
- Smuldre smør med mel, bakepulver og vaniljesukker.
- Tilsett honning og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt og godt sammen.
- Del deigen i to deler og rull dem ut til to pølser. Skjær pølsene i like store biter som du triller kuler av og sett kulene på stekeplaten. Klem kakene med en gaffel så du får et fint stripemønster.
- Pensle med eggehvite og dryss over hakkede mandler.
Stekes på midterste rille i ca 10 -12 minutter til de er gyldne.
Avkjøles på rist.