Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.
Nyt også disse smarte oppskriftene:
Så er det bare å øve på sangteksten, laste ned melodien og glede seg til luciafeiringen.
Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”. Du finner oversikt over hvor disse produktene selges her.
Ingredienser
Lussekatter
- 200 g Smøremyk Rapskokos (Steke/Bake) / smør
- 7 dl øko helmelk
- 25 g fersk gjær
- 1 g safran (gurkemeie kan også brukes)
- 2 dl rårørsukker
- 0.5 ts havsalt
- 2 ts kardemomme
- 1 kg øko spelt, finmalt
- øko rosiner til pynt
Slik gjør du
Lussekatter
- Smelt Smøremyk Steke Bake eller smør i en kasserolle, tilsett melken og varm til
- 37 gC. Rør inn safran.
- Smuldre gjæren i en bolle og hell litt av den lunkne væsken over. Rør så ut gjæren før du rører inn resten av væsken.
- Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle og bland. Bland i det våte og elt på laveste hastighet eller for hånd.
- Dekk bakebollen med plast og sett den til heving på et lunt sted i ca 1 time.
- Elt deigen for hånd på et melet underlag. Del den i passe bolleemner. Deigen holder til ca. 20 store eller 30 små lussekatter.
- Kle to stekebrett med bakepapir.
- Form til forskjellige figurer og legg dem på stekebrettene.
- Dekk med klede og etterhev ca 1 time.
- Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med egg.
- Stekes midt i ovnen på 225 gC i 10-12 min til gyldenbrune.
- Avkjøl på rist.