Oppskrifter

Lussekatter – Berit Nordstrand

Skrevet av Berit Nordstrand | 11.des.2021 23:00:00

Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Nyt også disse smarte oppskriftene:

Så er det bare å øve på sangteksten, laste ned melodien og glede seg til luciafeiringen.

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”. Du finner oversikt over hvor disse produktene selges her.

Ingredienser

Lussekatter

  • 200 g Smøremyk Rapskokos (Steke/Bake) / smør
  • 7 dl øko helmelk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 g safran (gurkemeie kan også brukes)
  • 2 dl rårørsukker
  • 0.5 ts havsalt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 kg øko spelt, finmalt
  • øko rosiner til pynt

Slik gjør du

Lussekatter

  1. Smelt Smøremyk Steke Bake eller smør i en kasserolle, tilsett melken og varm til
  2. 37 gC. Rør inn safran.
  3. Smuldre gjæren i en bolle og hell litt av den lunkne væsken over. Rør så ut gjæren før du rører inn resten av væsken.
  4. Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle og bland. Bland i det våte og elt på laveste hastighet eller for hånd.
  5. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving på et lunt sted i ca 1 time.
  6. Elt deigen for hånd på et melet underlag. Del den i passe bolleemner. Deigen holder til ca. 20 store eller 30 små lussekatter.
  7. Kle to stekebrett med bakepapir.
  8. Form til forskjellige figurer og legg dem på stekebrettene.
  9. Dekk med klede og etterhev ca 1 time.
  10. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med egg.
  11. Stekes midt i ovnen på 225 gC i 10-12 min til gyldenbrune.
  12. Avkjøl på rist.