En ny dansk studie føyer seg nå inn i rekken av artikler som viser sammenheng mellom et svekket tarmbakteriemangfold, og overvekt. Svekker du ditt indre jordsmonn av gode tarmbakterier, kan det altså hende at du går opp i vekt.
Fordi kroppen da ikke tar opp kaloriene i maten du spiser, på den måten den burde gjort. Usunn mat gir ugunstige bakterier, som trekker flere kalorier ut av den usunne maten du velger å spise.
Interessant? Les også denne: Slik lykkes du med vekttap over tid
Hvem hadde den verste tarmfloraen?
Forskerne fra den danske studien undersøkte avføringen til 85 overvektige dansker mellom 22 og 66 år. De målte hvor mye energi som var igjen i avføringen, for å se hvor mye energi kroppen hadde tatt til seg. Og hvor effektive tarmbakteriene hadde vært til å trekke ut energien i maten som testpersonene hadde spist.
De kartla så hvilke typer tarmbakterier som var i flertall hos hver enkelt testperson, og delte deltakerne inn i 3 grupper:
Testpersonene i B-gruppen, med flest «Bacteroides»-bakterier, hadde det laveste nivået av bakteriemangfold i tarmen sin. Disse trakk flest kalorier ut av maten de spiste, og hadde lettere for å legge på seg enn de andre. De veide i snitt 10 % mer enn testpersonene i de to andre gruppene. Det vil si at testpersonene i B-gruppen, i praksis må øke sitt kaloriforbruk, eller bevege seg mer, for ikke å legge på seg av samme kaloriinntak som de øvrige deltakerne.
Vil du bli med i mitt univers der du får tilgang til en sunn ukesmeny, steg-for-steg-oppskrifter, eksklusive klubbsendinger og mange flere fordeler? Les mer om Klubb Nordstrand her.
Flere ferske studier innenfor tarmhelse, har nå vist at du får de tarmbakteriene som du velger å mate. Et stort og variert inntak av fargerike og fiberrike grønnsaker, urter, bær, bønner, kaffe og te, vil kunne berike tarmmangfoldet ditt, og bidra til at du enklere bevarer trivselsvekta di.
Hvis du tilfører kroppen din dette, vil du blåse nytt liv i tarmfloraen din, og det raskt. Legg om kostholdet etter «Tarmens Medisin» eller nettkurset «Ny Start», og du vil merke forskjell bare etter få dager.
Bakterietypen Bacteroides, som i den danske studien ble forbundet med overvekt, er bakterier det er mye av hos mennesker med et vestlig kosthold. Som ofte inneholder mye karbohydrater og industrielt fremstilt fett og sukker.
Mange finner det vanskelig å begrense inntaket av dette. Når søtsuget melder seg, kan det naturligvis være vanskelig å stå i mot. Men søtsuget er faktisk mulig å bekjempe. Søtsug er hylekoret fra sukkertørste og dårlige bakterier. Og hvis man mater søtsug med sukker, vil du bare få mer av de dårlige bakteriene. Og de vil hyle enda mer etter sukker og dårlig mat. Sulteforer du dem derimot, ved å fråtse i grønnsaker i stedet, forsvinner både de sukkertørste bakteriene og søtsuget.
LES OGSÅ: Slik kan du enkelt doble inntaket av frukt og grønt
Etter min erfaring tar det omkring en uke før søtsuget forsvinner. Hjernen vil da motta signaler fra et beriket mangfold av «grønnsakselskende» bakterier i stedet, slik at du får lyst på mer grønnsaker, salat og annen sunn mat. Og når du har etablert et nytt hylekor av «grønnsakselskende» bakterier, vil det gå som en lek å spise sunt.
Nei til slankekur
For skal du ned i vekt, er ikke kaloritelling og sulteforing veien å gå. Kroppen er nemlig mye mer kompleks enn en simpel forbrenningsovn. Fråtser du i grønnsaker, ved å følge min tallerkenmodell med å dekke ¾ av fatet med plantebasert mat, tar du opp færre kalorier fra maten du spiser, samtidig som forbrenningen og energien øker. Det vil også gi deg overskudd til å bevege deg mer.
«GØY Å LAGE SUNN, METTENDE MAT OG BLI SMALERE»: Her er kurset Oda (59) snakker om
Mindre inflammasjon og bedre hormonregulering
Et rikt tarmbakteriemangfold betyr også en bedre vedlikeholdt tarmslimhinne. Det vil gi mindre inflammasjon, og forbedret regulering av hormonene insulin og leptin. Insulin regulerer både fettforbrenningen og opptaket av blodsukker i cellene. Leptin er metthetshormonet som signaliserer til hjernen at vi har spist nok. Dårlig følsomhet for leptin gjør at vi spiser mer for å dempe sulten.
Tarmbakteriene våre styrer altså en hel rekke intrikate mekanismer. Det eneste du behøver å tenke på, er å berike mangfoldet av gode, «grønnsakselskende» tarmbakterier. Og det gjennom å spise mer grønt. Spesielt fra korsblomstfamilien, som brokkoli, rosenkål, hodekål, rødkål, asparges, neper og alle de 3500 andre grønnsakene i samme familie.
Referanser:
Boekhorst, Jos, et al. "Stool energy density is positively correlated to intestinal transit time and related to microbial enterotypes." Microbiome 10.1 (2022): 1-10