Vi spiser altfor lite frukt og grønt. Ifølge en fersk undersøkelse i regi av Folkehelseinstituttet bør de fleste nordmenn doble inntaket sitt av frukt og grønt. Her får du tipsene du trenger for enkelt å nå ditt frukt- og grønnsaksmål.
Totalt 8852 personer (18-92 år) fra hele landet deltok i intervjuundersøkelsen om sine kostholdsvaner. Da deltakerprosenten kun var på 38,1 %, er tallene litt usikre, men tendensene likevel klare:
Inntaket av frukt og grønt var lavt – i gjennomsnitt bare 2 porsjoner totalt per dag, når juice er inkludert. Helsedirektoratets mål om minst 5 porsjoner om dag, nås kun av beskjedne 2,3 % av deltakerne. Inntaket av frukt og grønt var lavest i Nord-Norge og blant yngre menn.
Nok frukt og grønt er viktig for å opprettholde en god helse.
Gode tarmbakterier lever av fiber,
og fiber finnes kun i planter.
Fargerike og fiberrike grønnsaker, frukt og bær er mat til gode tarmbakterier. Et rikt mangfold av gode tarmbakterier som bidrar til å holde immunforsvaret trimmet og kroppen frisk. Et svekket tarmbakteriemangfold, såkalt dysbiose, er koplet til kronisk lavgradig inflammasjon, overvekt og sykdom.
Av utvalget i undersøkelsen var hele 59% menn og 47% kvinner overvektige (BMI>25). Da er det flott at rikelig med grønnsaker i et måltid også kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.
Slik kan du enkelt nå dine 5 om dagen:
- En smoothie til frokost med for eksempel juice/vann, banan, en kopp bær og bladgrønt/grønnsak. Prøv oppskriften min på blåbærsmothie – en grønn smoothie som blir lilla!
- Lag i stand en salat i et glass i kjøleskapet før du legger deg på kvelden. Spis salat som tilbehør til brødskiva eller knekkebrødet til frokost. Eller bruk grønnsaker som pålegg, slik som for eksempel hummus, avokadoskiver og chilliflak.
- Ta med et eple, en appelsin, grapefrukt , en gulrot, et par skiver kålrot eller annen frukt og grønt som mellommåltid på jobb.
- Spis salat til lunsj, enten det er som forrett, tilbehør til brødskiva eller alene. Husk godt med protein i salaten og vinaigrette for godt næringsopptak og langvarig metthetsfølelse.
- Til middag dekker du halve tallerkenen med grønnsaker/salat.
- Faste dager kan middagen være grønnsaksbasert, slik som grønnsakssupper og wok.
- Spis dobbelt så mye brokkoli til middag, som ris, pasta og poteter.
- Topp supper og gryter med spirer, hakket vårløk, ristet grønnkål.
- Lag et lite måltid til kvelds slik som fo eksempel litt fruktsalat på yoghurt med litt ristede nøtter
Her finner du hele undersøkelsen: Folkehelseundersøkelse gir innblikk i nordmenns kostholdsvaner – FHI