Featured Image

Slik kan du enkelt doble inntaket av frukt og grønt

Vi spiser altfor lite frukt og grønt. Ifølge en fersk undersøkelse i regi av Folkehelseinstituttet bør de fleste nordmenn doble inntaket sitt av frukt og grønt. Her får du tipsene du trenger for enkelt å nå ditt frukt- og grønnsaksmål.

Totalt 8852 personer (18-92 år) fra hele landet deltok i intervjuundersøkelsen om sine kostholdsvaner. Da deltakerprosenten kun var på 38,1 %, er tallene litt usikre, men tendensene likevel klare:

Inntaket av frukt og grønt var lavt – i gjennomsnitt bare 2 porsjoner totalt per dag,  når juice er inkludert. Helsedirektoratets mål om minst 5 porsjoner om dag, nås kun av beskjedne 2,3 % av deltakerne. Inntaket av frukt og grønt var lavest i Nord-Norge og blant yngre menn.

Nok frukt og grønt er viktig for å opprettholde en god helse.

Gode tarmbakterier lever av fiber,

og fiber finnes kun i planter.

Fargerike og fiberrike grønnsaker, frukt og bær er mat til gode tarmbakterier. Et rikt mangfold av gode tarmbakterier som bidrar til å holde immunforsvaret trimmet og kroppen frisk. Et svekket tarmbakteriemangfold, såkalt dysbiose, er koplet til kronisk lavgradig inflammasjon, overvekt og sykdom.

Av utvalget i undersøkelsen var hele 59% menn og 47% kvinner overvektige (BMI>25). Da er det flott at rikelig med grønnsaker i et måltid også kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.

Slik kan du enkelt nå dine 5 om dagen:

  1. En smoothie til frokost med for eksempel juice/vann, banan, en kopp bær og bladgrønt/grønnsak. Prøv oppskriften min på blåbærsmothie – en grønn smoothie som blir lilla! 
  2. Lag i stand en salat i et glass i kjøleskapet før du legger deg på kvelden. Spis salat som tilbehør til brødskiva eller knekkebrødet til frokost. Eller bruk grønnsaker som pålegg, slik som for eksempel hummus, avokadoskiver og chilliflak.
  3. Ta med et eple, en appelsin, grapefrukt , en gulrot, et par skiver kålrot eller annen frukt og grønt som mellommåltid på jobb.
  4. Spis salat til lunsj, enten det er som forrett, tilbehør til brødskiva eller alene. Husk godt med protein i salaten og vinaigrette for godt næringsopptak og langvarig metthetsfølelse.
  5. Til middag dekker du halve tallerkenen med grønnsaker/salat.
  6. Faste dager kan middagen være grønnsaksbasert, slik som grønnsakssupper og wok.
  7. Spis dobbelt så mye brokkoli til middag, som ris, pasta og poteter.
  8. Topp supper og gryter med spirer, hakket vårløk, ristet grønnkål.
  9. Lag et lite måltid til kvelds slik som fo eksempel litt fruktsalat på yoghurt med litt ristede nøtter

Her finner du hele undersøkelsen: Folkehelseundersøkelse gir innblikk i nordmenns kostholdsvaner – FHI