Featured Image

Derfor bør du spise frukt og grønnsaker hver dag – Spis en regnbue

Sikre deg grønnsaker, frukt og bær i forskjellige farger for den aller beste helsekraften. De ulike fargene er forskjellige antioksidanter som kan slokke forskjellige gnister fra forbrenningen i cellene dine. Et rikt utvalg farger slokker et rikt utvalg gnister og beskytter deg best. Plantenes farger består av mer enn 100 000 levende, helsebringende plantestoffer. Forbindelser som beskytter kroppen mot oksidativt stress, demper inflammasjon, lindrer helseplager og bremser din biologiske aldring. Sikre deg naturens fargeprakt.

Gjør det til en lek å velge frukt og grønt etter regnbuens farger. La barna male en regnbue de kan ta med seg på butikken. Gå på skattejakt sammen med barna, finn frukt , bær og grønt i alle regnbuens farger. Da kommer dere hjem med mye større variasjon, og barna blir nysgjerrige på hvordan man tilbereder uvante sorter som f.eks. rødbete, gresskar og aubergin.

Fargene er antioksidanter som slokker “oksidanter”

Antioksidanter slokker frie radikaler eller gnister fra forbrenningen. Dette er viktig, fordi for mange gnister, kan skade både cellene og arvestoffet. Mange uslokkede gnister i cellene er en tilstand som kalles oksidativt stress. Oksidativt stress bidrar til fremskyndet biologisk aldring og er forbundet med økt risiko for både Type-2-diabetes, hjerte-karsykdom, osteoporose, nevrodegenerative lidelser (Alzheimer og Parkinson) og flere typer kreft. Forskjellige farger slokker ulike gnister, derfor er variasjon viktigere enn antioksidantkraften til en enkelt råvare.

Fargene er flavonoider med en rekke funksjoner

Fargespekteret byr på omkring 5000 kjente flavonoider. Karotenoider er guloransje og lykopenet rødt, mens antocyaniner er fiolette og blå. De representerer ulike fargestoffer med forskjellig effekt. Det gir derfor ikke mening å overdrive inntaket av en type farge for eksempel røde jordbær, fremfor rødbete og spinat. Vi trenger hele regnbuen av flavonoider.

Fargestoffene kan bidra til å styrke gode tarmbakterier, dempe inflammasjon, slokke gnister fra forbrenningen og bremse cellenes biologiske aldring. De kan styrke kapilærrnettverket, bedre blodårenes og hudens elastisitet og bidra til et sunnere blodtrykk. De kan også styrke kroppens forsvar mot kreft. Kreftceller hater slike farger så inderlig at de i laboratoriestudier velger å ta sitt eget liv ved såkalt kontrollert celledød (apoptose). Vil du lære mer? Les metodeboken min «Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker»

Regnbuetips til hverdagen

Røde og rosa jordbær, bringebær og rips i smoothies sammen med ferskpresset eplejuice, litt syrnet melk (eller plantedrikk) og frossen banan. Vannmelonbiter er nydelige i grønn salat. Kirsebær spises som kveldskos. Rødbeter kan pannestekes i skiver eller ovnsbakes med litt olivenolje og havsalt. Tomater ovnsbakes, hakkes med basilikum og hvitløk til salsa, skives til pålegg med litt extra virgin olivenolje og basilikum.
Orange – gresskar ovnsbakes, cantaloupemelon er nydelig i salaten sammen med valnøtter og skinke, gulrot kokes og moses til gulrotpurè, mangopurè blir den nydeligste dessert sammen med litt yoghurt av eller yohurtalternativ av kokosmelk.
Gule – sitroner skives sammen med ovnsbakt fisk, øko mais kokes og moses til purè og ananas skjæres i biter til kveldskos.
Grønn– agurk blir til tzatsiki, asparges ovnsbakes med parmesan og mandelflak, avokado moses til purè og brukes både som guacamole, avokadodip og som pålegg. Brokkoli og bønner ovnsbakes med litt olivenolje og mineralsalt. Spinat dampes med hakket hvitløk, en liten fløteskvett og et dryss havsalt og muskatnøtt.
Blå og lilla – blåbær, krekling og bjørnebær egner seg godt i smoothies, rødløk skives sammen med tomat og fetaost i gresk salat, aubergine skives, stekes/grilles og brukes som “hamburgerbrød” eller “lasagneplater” og tørkede fiken kan nytes som snack.
Sort – sorte oliven nytes til kveldskosen, solbær er nydelig i smoothie, som toddy og i smuldrekake, dadler brukes i rawkuler og kaker og sorte plommer løfter smaksopplevelsen av ost.
Hvit – banan fryses og brukes i smoothies, blomkål blir nydelig suppe, blomkålris eller blomkålpurè, hvitløk og ingefær stekes med i gryter og i wok, champignon nytes pannestekes og løk kan gjerne bakes på grillen sammen med bakt potet.

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling