Featured Image

Grill en regnbue av grønnsaker

Det betyr at du kan grille et saftig kjøttstykke som deles på flere, samtidig som kroppen kan fryde seg over tilstrekkelig med plantekraft.

Grill en entrecote, la den hvile litt i folie og skjær den opp i tynne skiver. Server den på en seng av rukkola, litt brie, grillet grønt på spyd og en god balsamikoeddik – og smakene sitter i munnen og minnet til lenge etter at du har spist…

Hvilke grønnsaker egner seg best på grillen? Det meste kan grilles, men småpoteter og løk kan godt koke litt før du legger dem på grillen. Ha gjerne løkbåter og småpoteter på spyd sammen!

Jeg griller gjerne både asparges, tomater, sopp, paprika, chili (uten frø), squash og aubergine. Noen ganger på spyd, andre ganger i folie sammen med litt smør og urter. Nydelig i foliepakker sammen med fisk. Skal du på tur, så lag foliepakker istand på forhånd og du kan grille en full middag undervegs.

I fiskepakkene bruker jeg gjerne både fenikkel, blomkål, brokkoli, rødløk, purreløk, gulrøtter og reddik. Grilltiden varierer etter både tykkelsen på fiskestykket, størrelsen på grønnsaksbitene og varmen på grillen. Del grønnsakene i små biter, og grovriv gjerne rotgrønnsaker, så de blir ferdige på 10-12 minutter samtidig med fiskestykket.

TIPS: Lag en nydelig olivenoljevinaigrette som du smører på grønnsakene før servering. Eller smør dem med litt kokosolje tilsatt smaker som gurkemeie, karri eller chilli? Min personlige favoritt på ovnsbakte og grillede grønnsaker er hvitløk og timian. Bare fantasien setter grenser- prøv deg frem!

SONY DSCDeilige grønnsaker på grillen:

Løk

– Alle løktyper egner seg godt på grillen, enten det er snakk om vanlig løk, sjalottløk, vårløk eller purre, men løken trenger lenger tid på grillen enn mange andre grønnsaker så du kan godt forkoke/dampe den litt.

Cherrytomater

Jeg liker spesielt godt cherrytomater på grillen eller i stekepannen. Du griller dem ferdig etter bare ett minutt på hver side. Selv de som ikke liker tomater kan like den sødmen som varme tomater tryller frem.

Asparges

Pensle litt olje på aspargesen og grill den i 2-3 minutter, kvern over litt pepper og nyt.

Fennikel

Fennikelen deler du bare i to og legger den på grillen. Sett prikken over ièn med  litt revet parmesan og kvernet pepper.

Ananas på grillen

Mange forbinder ananas med dessert og iskrem, men jeg liker den godt grillet som tilbehør til både kylling og rødt kjøtt eller bare alene. Strø gjerne litt chilipulver over den om du vil.

Avokado

Avokado er en av mine favoritter og jeg spiser gjerne en halv avokado til frokost.

Den kan også grilles! God i foliepakker sammen med friske urter, revet skall av sitron og vårløk synes jeg, men du kan også legge renset avokado rett på grillen om du har penslet den med litt olje så den ikke setter seg fast.

Sopp

Tre gjerne soppen på grillspyd– store sopper kan deles i biter som tres på spydet.

Søtpoteter, gulerøtter, kålrot, pastinakk osv. kan du dele i 1 cm tykke skiver som dampes noen få minutter, før du legger dem på grillen. Pensle dem gjerne med litt olje med urter eller chili for en ekstra piff. De egner seg godt i foliepakker sammen med litt smør, urter og en fiskefilet. Jeg grovriver rotgrønt til mine fiskepakker, så grønnsakene og fisken blir ferdig samtidig.

Squash og aubergine:

Deles opp i 1 cm tykke skiver som legges på grillen. Pensles med olje, krydres og nytes alene eller som tilbehør. Revet parmesan over er nydelig. Jeg liker dem også med litt smeltet blåmuggost, nam!