Featured Image

Urtekrydret sousvide og grillet lammebog med ratatouille

Reklame/ Jeg elsker å grille, og bruker gjerne litt ukurante stykningsdeler av kjøtt fra beitedyr som bog og skank av lam. Jeg vakuumerer kjøttet i hvitløk og urter, for et garantert saftig, smaksrikt og mørt resultat. Denne oppskriften fikk jeg hjelp av min gode venn Ulf Jacobsen til å lage. Med tilbehør av grillet ratatouille, grillet vannmelon og god rødvin i glasset ble smaksopplevelsen helt himmelsk.  
 
Sousvidestaven fra wilfa brukes flittig både til grønnsaker, kjøtt og fisk. Jeg stiller den inn på ønsket kjernetemperatur, for eksempel 65gC på lammebogen, og kan la kjøttet trekke hvor mange timer som helst. Jo lenger, dess bedre. Når kjøttet blir så mørt at fibrene nesten faller fra hverandre, betyr ikke det bare bedre smak på kjøttstykket, men også at det blir lettere fordøyelig.
 
Til 4 personer trenger du
• 1 lammebog a 600g
• havsalt og pepper
• frisk timian, rosmarin og basilikum
• 4 fedd hvitløk
 
Lammebog får du kjøpt fersk, vakuumpakket i de fleste kjedebutikker. Da er den gjerne surret med hyssing og krydret lett. Jeg kjøper den gjerne naturell og krydrer selv, eller jeg tilsetter mer smak til den ferdig krydrede bogen når jeg legger den i vakuumeringsposen. Gni den inn med olje, krydre med havsalt og pepper. Grovknus hvitløk og friske urter i en morter og smør bogen inn i blandingen. Ha bogen i en vakuumeringspose og la trekke på sousvide på 65gC i minimum 4-5 timer. Grilles så for å få lett karamellisert overflate, og la den hvile før den skjæres i skiver og serveres.
 
Tilbehør
1/4 vannmelon (grilles i 4 skiver)
½ fetaost (100g), smuldret som topping
ratatouille (se oppskrift under) bør også deles som egen oppskrift
pesto (se oppskrift under) bør også deles som egen oppskrift
 
Ratatouille
• 1 hel hvitløk (4 fedd hvitløk brukes)
• 1/2 gul løk, i to båter
• 1/2 rød løk, i to båter
• 1/2 aubergine, i skiver
• ½ stor squash, i skiver
• 1 paprika, deles i to
• ½ pære (to tykke skiver)
• 2 store faste tomater
• 1 rød chili (med frø), finhakket
• ½ grillet sitron, saften
• 1/2 eple , i små terninger (ikke grillet)
• krydderkvast av frisk persille, rosmarin og timian
• 2 laurbærblader
 
Rens og del opp løk, aubergine, squash, paprika, pære og sitron. Ha litt olje i hendene og gni dem inn i oljen, bortsett fra sitronen og hvitløken. Krydre de oljede grønnsakene lett med salt og pepper og grill dem møre. Sitronen deles i to halve, hvor den ene legges med snittflaten ned på grillen sammen med grønnsakene. Hvitløken grilles hel.
Skjær så grønnsakene i små terninger og bland alt i en stor skål. Tilsett finhakket tomat, chilli og fire fedd av den grillede hvitløken (skvises ut av skallet).
Sett en gryte eller jernpanne med høye kanter på grillen. Tilsett ratatouilleblandingen, en krydderkvast med litt frisk persille, rosmarin og timian (eller bruk tørkede urter) og 2 laurbærblader. La ratatouillen grilles under omrøring. Smak til med havsalt, pepper og saften av den grillede sitronen. Del eplet i små terninger, hakk urtene og smak til med mer sitronsaft. Rør inn litt pesto ved servering og topp tallerkenretten med smuldret fetaost.
 
Grønn pesto
Smaksrik hjemmelaget pesto som brukes til forretten og til ratatouillen ved servering. Jeg tilsatte cirka 4 ss
• 1 stor potte basilikum (blader og stilker)
• 2 fedd hvitløk
• en håndfull bladpersille
• 100g parmesan, i biter
• 100g pinjekjerner (ristede)
• 2 dl olivenolje
• smak til med salt, sort pepper og sitronsaft
 
Ha alle ingrediensene bortsett fra salt, pepper og sitronsaft i en blender. Kjøres til en jevn pesto og smakes til med salt, pepper og sitronsaft. Mengden olje justeres i forhold til konsistens og smak.
 
Spis bra, lev godt! 

38946861-B6CC-437E-A59B-B2B46DC2896F