Featured Image

Litt eller null kjøtt?

Flere velger å ekskludere kjøtt i sitt daglige kosthold. Vi vet at grønnsaker og belgfrukter er uvurderlige for tarmen, og at det gir gode ringvirkninger for både helse og livskvalitet. Men er det slik at et utelukkende, kjøttfritt kosthold er det sunneste? Eller lønner det seg å unne seg en porsjon med kylling, fisk eller kjøtt i ny og ned? 

Det er ingen tvil om at vi har godt av å spise mer grønnsaker og planter. De har en rekke gunstige og helsebringende egenskaper som kroppen virkelig elsker. Som fiber, polyfenoler, mineraler og helsebringende fettsyrer. I tillegg har veganske eller plantebaserte dietter faktisk blitt løftet frem som god beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer, og flere andre sykdommer. 

SJEKK UT DENNE: Slik innfører du kjøttfrie dager i familien din

Kan føre til sykdom
Men i den fersk forskningsartikkelen «Debunking the vegan myth: The case for a plant-forward omnivorous whole-foods diet», skriver de amerikanske forskerne noe annet. De mener at en ren, plantebasert diett faktisk kan bidra til det motsatte. 

Ikke fordi planter i seg selv er usunne. Men heller fordi at de matvarene veganere ofte velger – og måten de tilbereder råvarene på – ikke er gunstig for et tilstrekkelig næringsopptak.

PRØV DENNE: Vegan nøttekake med bringebærkrem 

Valg av råvarer og tilberedning er avgjørende 

Skal du nyttiggjøre deg næringen fra planter, bør noen bløtlegges, andre fermenteres og noen ganger kombineres. På denne måten tas næringen opp og når frem til cellene, slik at de kommer til nytte. Både grønnsaker, nøtter, frø, korn og belgfrukter er utstyrt med anti-næringsstoffer som ellers kan bidra til inflammasjon, hvis de ikke tilberedes riktig.

Foruten urtidens gamle konserveringsteknikker, mangler de også flere essensielle næringsstoffer. Så skal du spise plantebasert og sunt, bør du lage mat av rene råvarer og heller ikke velge såkalte ultraprosesserte ferdigprodukter. Noe som forøvrig også gjelder om du spiser animalsk (inkluderer kjøtt). 

FERMENTER SELV: Glutenfritt og vegansk brød uten gjær

Kritiserer den veganske trenden
Ifølge studien, kan det å kutte alt av animalske råvarer i kostholdet sitt, faktisk bidra til ikke annet enn negative helsekonsekvenser. Forfatterne viser til at mennesket i mer enn to millioner år, både har spist kjøtt, fisk, sjømat og egg. Og at vi genetisk sett er tilpasset et kosthold som er basert på råvarer fra både plante- og dyreriket. De mener at den veganske trenden ikke tar utgangspunkt i hva vi som arten Homo Sapiens er tilpasset for gjennom evolusjonen.

«En streng vegansk diett vil kunne bety mangel på både vitaminer (B12, B2, D, niacin), mineraler og sporstoff (jern, kalsium, jod, sink) og essensielle fettsyrer (omega-3). Som over tid kan medføre økt risiko for beinskjørhet og brudd, tap av muskelmasse (sarcopeni), blodmangel (anemi) og psykiske helseplager (depression)», opplyser forfatterne. 

FÅTT MED DEG DENNE? Derfor bør du ikke ha kumelk i kaffen

Dette mener de er mest helsebringende
De mener at et plantedominert kosthold basert på rene råvarer, med et beskjedent innslag av animalske råvarer fra beitedyr, villfisk og sjømat, er det mest helsebringende. Og skal du innta animalske melkeprodukter, bør det være produkter som er fermentert, syrnet, modnet eller usøtet, i form av for eksempel yoghurt og ost. 

Anbefaling fra meg

Kort oppsummert: skal du leve utelukkende plantebasert, kreves det mye kunnskap og en nøye sammensetning av næringsrike måltider. Det er fullt mulig, men krevende. Jeg anbefaler å leve fleksitariansk, og velger det selv. Vil du lese mer om hvorfor og hvordan, så finner du kunnskap og inspirasjon i boken min «Tarmens Medisin» og i nettkurset mitt «Ny Start».

Fakta


Fleksitarianer: 

En fleksitarianer er en person som i hovedsak har et plantebasert kosthold, men som likevel inkluderer noe fisk, kjøtt, egg og melk


Veganer: 

En veganer spiser bare plantekost, og unngår alle former for matvarer av animalsk opphav. Som kjøtt, fisk, skalldyr, egg, melk, honning og produkter som inneholder dette.

Vegetarianer: 

En vegetarianer er en person som følger en diett som hovedsakelig består av matvarer fra planteriket, altså kornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt og bær, poteter, nøtter og frø. Dietten utelukker kjøtt, men noen vil inkludere andre matvarer som har deres opprinnelse fra dyreverdenen, for eksempel en del melkeprodukter, egg og honning


Kilde: Store norske leksikon

 

Lyst til å lære mer? Les forskningsartikkelen her

 

Referanse:

  • O'Keefe, James H., et al. "Debunking the vegan myth: The case for a plant-forward omnivorous whole-foods diet." Progress in Cardiovascular Diseases (2022).
  • Bugge, Annechen Bahr: fleksitarianer i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 16. februar 2023 fra https://snl.no/fleksitarianer
  • Svihus, Birger: veganisme i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 16. februar 2023 fra https://snl.no/veganisme
  • Bugge, Annechen Bahr; Bjørneboe, Gunn-Elin: vegetarianer i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 16. februar 2023 fra https://sml.snl.no/vegetarianer