Nydelig fermentert bokhvetebrød

Etter inspirasjon fra Gry Hammers fermenterte bokhvetebrød har jeg laget denne oppskriften med bokhvete, hasselnøtter og chiafrø. Brødet er både glutenfritt, vegan og uten gjær.

Etter inspirasjon fra Gry Hammers fermenterte bokhvetebrød har jeg laget denne oppskriften med bokhvete, hasselnøtter og chiafrø. Brødet er både glutenfritt, vegan og uten gjær.

Ingredienser

8 dl hel bokhvete (en eske a 500g)

vann til bløtlegging

1 ts havsalt

1.5 dl vann

1 dl hasselnøtter (eller andre nøtter og frø)

1 dl chiafrø (kutter du chiafrø så må du halvere væskemengden)

0.5 dl rå eplecidereddik

2 ss rørsukker/lønnesirup

Slik gjør du

1.

Skyll bokhveten grundig og bløtlegg den i kaldt vann over natten.

2.

Slå av bløtevannet og skyll bokhveten i en sikt. Ha så bokhvete og nøtter i en foodprosessor med kniver, tilsett 1 ts havsalt, eddik og 1,5 dl vann.

3.

Rør inn chiafrøene.

4.

Kjør det sammen til en jevn deig.

5.

Ha deigen over i en bakebolle, dekk bollen med plast og la den stå til fermentering i ett døgn (omkring 24 timer) i romtemperatur. La bollen med plast stå mørkt med et klede over.

6.

Forvarm ovnen til 250 gC.

7.

Varm jerngryta på 250gC i ovnen i 30 minutter, mens deigen etterheves på et bakepapir i en skål (som til grytebrød). Så løfter du bakepapiret i de fire hjørnene, og senker det med deigen ned i gryta. Sett på det varme grytelokket og steke i 30 minutter på 250gC. Løft av lokket, sett inn et steketermometer og etterstek på 200gC til brødet har fått en kjernetemperatur på 98gC. Det tar ca. Xx /30 minutter.

8.

Har du ikke jerngryte så kan du bruke 2 brødformer (strødd med eks. Jyttemel). Hell deigen over i formene, og etterhve mens du forvarmer ovnen til 250gC. Slå så temperaturen ned til 170gC og stek brødene i ca. 60 minutter. Du kan sette inn steketermometeret når det er 15 minutter igjen av steketiden, så får du perfekt gjennomstekte brød.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Brødet fermenterer selv så du ikke trenger verken surdeig eller gjær. Under fermenteringen dannes en rekke nye næringsstoffer som er melkesyrebakteriers verk. Disse byggeklossene, især organiske syrer som smørsyre, fikk vi mye av i tidligere tider. Vi trenger dem for tarmen, så derfor må vi bare brette opp armene og begynne å fermentere igjen. Dette brødet og min ketchup er kanskje det letteste å lykkes med.

Oppskriften er til 1 grytebrød. Del gjerne oppskriften – der er bra godt for hele familien!

TIPS: ha 2 dl revet gulrot + zest av øko appelsiner i deigen

Prøv også disse oppskriftene:

Andre oppskrifter