Featured Image

Derfor bør du ikke ha kumelk i kaffen

Er du en av de mange som sverger til kaffedrikker som Cappuccino, Caffé Macchiato eller Caffé Latte? Ønsker best mulig antioksidanteffekt av kaffedrikken, bør du drikke kaffen svart eller bytte ut kumelka med plantedrikk. Les videre og finn svar på hvorfor!

En hel rekke studier viser at kaffe kan bidra til å dempe inflammasjon og helseplager. Klorogensyre i kaffen får mye av æren for kaffens helsebringende egenskaper. Du taper litt klorogensyre om du brenner kaffebønnen mye, til «dark roast» kaffetyper. Det som svekker klorogensyre-effekten mest, er imidlertid kumelk.

På samme måte som kumelk i te opphever de helsebringende effektene teens katekiner, vil kumelk ødelegge for kaffens klorogensyre. Det er melkeproteinet kasein som er problemet, da kaseinet binder seg til forbindelsene og bremser opptaket av dem i kroppen betydelig.

Sammenliknet med antioksidantkraften til svart espresso, ble antioksidanteffekten redusert med hele 62% av omkring en spiseskje kumelk (17 ml). Tilsetning av en 1 dl kumelk, som i en Caffé Latte, reduserer antioksidantkraften i kaffedrikken med imponerende 95%. I studier av klorogensyrens opptak i kroppen, ser man at opptaket mer enn halveres når man tilsetter kumelk i kaffekoppen.

Velg derfor plantedrikk om du ønsker best mulig helsebringende effekt av kaffedrikker som Cappuccino, Caffé Macchiato og Caffé Latte. Det finnes flere gode barista basert på havre. Eller nyt kaffen svart.

Du får tilgang til flere eksklusive oppskrifter om du er medlem av klubb Nordstrand her

Referanser:

  • Loftfield, Erikka, et al. "Association of coffee consumption with overall and cause-specific mortality in a large US prospective cohort study." American journal of epidemiology12 (2015): 1010-1022.
  • Mubarak, Aidilla, et al. "Acute effects of chlorogenic acid on nitric oxide status, endothelial function, and blood pressure in healthy volunteers: a randomized trial." Journal of agricultural and food chemistry36 (2012): 9130-9136.
  • Ludwig, Iziar A., et al. "Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking?." Food & function8 (2014): 1718-1726.
  • Duarte, Giselle S., and Adriana Farah. "Effect of simultaneous consumption of milk and coffee on chlorogenic acids’ bioavailability in humans." Journal of agricultural and food chemistry14 (2011): 7925-7931.