Featured Image

Kan kaffe forebygge slag og demens?

Norge ligger på verdenstoppen i kaffedrikking. Det kan vi være fornøyde med når den ene etter den andre studien kan kople kaffen til bedre helse. Kaffen kan dempe inflammasjon, bedre hukommelsen og forebygge en hel rekke lidelser deriblant demens. Mengde kaffe er avgjørende for resultatet. Les videre og få kaffen din dosert riktig du også.

Det rammes et menneske av demens hvert tredje sekund.

Hvert år påvises mer enn 10 millioner nye tilfeller. I 2015 ble det anslått at 46,8 millioner mennesker i verden var rammet av demens. Det er anslått at antallet øker til 75 millioner i 2030 og hele 131,5 millioner i 2050 (World Alzheimer Report 2015). Det finnes ingen effektive medisiner. Skal vi bremse utviklingen og snu trenden, er det derfor avgjørende å påvise effekter av mat som medisin mot demens.

Mat som medisin mot demens

Det er kjent at et sunt kosthold, a la Middelhavdietten, kan redusere risikoen for demens. Det er dokumentert i flere større kunnskapsoppsummeringer (review-artikler). Fellesnevneren i studiene er at matvarer rike på antioksidanter, slik som kaffe, te, kakao, extra virgine olivenolje, frukt, bær, urter, krydder og grønnsaker, er effektive i forebyggingen. Det samme med tilstrekkelige mengder sunt fett fra fet fisk, olivenolje, nøtter og frø. Og begrenset inntak av rødt kjøtt. Raffinerte hvite kalorier som hvitt sukker og hvetemel bør kuttes.

De som spiser sunnest, kan ha 86-90% redusert risiko for demens og 90-92% redusert risiko for Alzheimer sammenliknet med de som spiser mindre sunt. Det å kutte kalorier, eller trene mye for å holde seg slank, kan ikke kopmensere for et dårlig kosthold. Hjernen trenger råvarer, eller byggeklosser fra sunne matvarer for vedlikehold, reparasjon og nydanning. Den trenger også antioksidanter for å slokke gnister fra forbrenningen, slik at hjernen ikke skades av gnister (frie radikaler) og oksidativt stress.  

Vil du ha hjelp til å legge om kostholdet selv, men slippe å endre mye på en gang, kan du benytte deg av det populære nettkurset «Ny Start» 

Les videre HER og få kaffen din dosert riktig du også.