Featured Image

Kaffedrikkere lever lenger!

Folk som drikker kaffe lever lenger og er bedre beskyttet mot sykdom enn de som ikke drikker kaffe. En stor britisk forskningsrapport, kopler kaffedrikking til redusert dødelighet. Les videre for info om hvilke typer kaffe og hvilke mengder deltakerne drakk, som oppnådde slik kaffeeffekt.

Drikk moderate mengder kaffe

Det er best å få i seg mer enn 2 krus kaffe per dag, ifølge forskerne. Deltakerne som drakk 2-4 cups (4,6-9,2 dl), med eller uten søtning, hadde redusert dødelighet i forhold til de som aldri drakk kaffe.

Testpersonene var fra UK biobanks enorme materiale på 500 000 personer. Mellom 2006 og 2010 ble de kartlagt med spørreskjema, intervju, fysiske målinger og ulike medisinske tester. Av denne gruppen gjennomførte 171 616 deltakere en kostholdskartlegging, samtidig som de var hjertekar-friske og heller ikke led av kreft ved inkludering.

Av deltakerne var det 55,4% som drakk kaffe uten søtning, 14,3% som drakk kaffe med sukker, 6,1% som drakk kaffe med kunstig søtt og 24,2% som aldri drakk kaffe.

 

Forskerne studerte mengde kaffe, med eller uten søtt, opp imot dødelighet de neste 7 årene. I denne perioden var 3177 av deltakerne døde av ulike årsaker. Hele 1725 døde av kreft og 628 av hjerte-karsykdom.

Ulike kaffevarianter kan virke beskyttende

Etter å ha kontrollert for andre faktorer som kan påvirke dødelighet, påviste forskerne en tydelig kopling mellom kaffedrikking og redusert sannsynlighet for å dø samlet av alle årsaker......


Dette er en Klubb Nordstrand-artikkel. For å lese hele artikkelen må du være medlem i Klubb Nordstrand.

Er du allerede medlem i Klubb Nordstrand? Da kan du lese artikkelen der når du er logget inn!

Som klubbmedlem får du alt dette for kun 129 kroner i måneden:

  • ny ukesmeny - hver uke! Fordi jeg vil gjøre det enkelt for deg å spise sunt!
  • konkrete fremgangsmåter, så du slipper å frustrere deg over uhåndterlig brøddeig eller pinlig slappe grønnsaker.
  • muligheten til å hele tiden lære noe nytt – som igjen vil booste motivasjonen.
  • jevnlig påfyll av inspirasjon.
  • enda flere oppskrifter enn de du finner på nettsiden eller i bøkene. «Jeg vet ikke hva jeg skal lage …» vil ikke lenger være en gyldig unnskyldning. 
  • nyttige artikler, kun for medlemmer - slik at du kan lære hvordan ernæring påvirker hud, aldring, bukfett, sykdommer og mye mye mer!
  • kontinuerlig påminnelser, så du ikke faller av lasset i en travel hverdag.
  • følelsen av å være en del av en gjeng (for det er du jo!).
  • tips og veiledning, så du kan nå målene dine – og nyte den vel fortjente seiersfølelsen.
  • Du kan lese mer om, og melde deg inn i Klubb Nordstrand her

 

Referanser:

  • Liu, Dan, et al. "Association of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Coffee Consumption With All-Cause and Cause-Specific Mortality: A Large Prospective Cohort Study." Annals of Internal Medicine (2022).
  • Navarro, Adela M., et al. "Coffee consumption and total mortality in a Mediterranean prospective cohort." The American journal of clinical nutrition5 (2018): 1113-1120.
  • Gunter, Marc J., et al. "Coffee drinking and mortality in 10 European countries: a multinational cohort study." Annals of internal medicine4 (2017): 236-247.