Featured Image

Hvorfor er kaffe sunt? Slik får du kaffens helseeffekt

De fleste av oss drikker kaffe for oppkvikkende effekt. Men visste du at de svarte dråpene kan dempe både stress og inflammasjon i kroppen? Ja, rett og slett gi deg et friskere og lengre liv. 

Skal du dermed nyte godt av kaffebønnens mer enn 1 000 gode forbindelser, er det å etablere sunne kaffevaner, det essensielle. 

 

LES OGSÅ: ​​Derfor bør du ikke ha kumelk i kaffen 

Kaffe kan forebygge kreft

Kaffedrikking er blant annet kopblet til lavere forekomst av prostatakreft, og særlig de mest alvorlige tilfellene av kreft i prostata. En annen studie viste at kaffe med koffein var knyttet til færre tilfeller av postmenopausal brystkreft. 

Japanske forskere har koplet kaffedrikking til lavere forekomst av leverkreft. Det finnes også studier hvor kaffe koples til lavere forekomst av annen kreft, slik som kreft i mage og tarm, mens andre studier igjen ikke viser en slik klar kopling. 

Andre tilstander som er vitenskapelig bevist at forekommer sjeldnere hos dem som drikker kaffe, er levercirrhose eller skrumplever, Parkinsons sykdom, diabetes type 2, metabolsk syndrom og hjerte-karsykdom. Tannkjøttbetennelser eller periodontitt forekommer også sjeldnere dess mer kaffe du drikker. 

Hvorfor kaffen gjør oss godt 

Gode tarmbakterier elsker kaffe. Flere ferske studier viser nå at kaffe altså kan bidra til å dempe inflammasjon i kroppen. Det betyr i teorien at sunne kaffevaner kan ha positiv innvirkning på alt av moderne og kroniske lidelser koplet til kronisk, lavgradig inflammasjon. 

For eksempel overvekt, irritabel tarm (IBS), astma/allergi, lite energi, diffuse smerter, diabetes type 2, hjerte-karsykdom, depresjon, demens og flere typer kreft.

I en studie så de at kvinner som drakk mer enn 3 krus kaffe per dag, hadde 55 % lavere risiko for å dø av hjerte-og karsykdom. Og de aller fleste studiene har et epidemiologisk design. Det betyr at de nå ser sammenhenger mellom økt kaffeinntak, lavere inflammasjon, færre helseplager og styrket helse. 

 

FÅTT MED DEG DENNE? Kan kaffe forebygge slag og demens

Ikke bare kaffen som gjør det

Det betyr ikke nødvendigvis at en kaffekopp alene skaper denne effekten. Det kan også godt være faktorer som avstressing, sosialt fellesskap og andre anti-inflammatoriske levevaner som er forbundet med gode kaffevaner. 

Stappfull av antioksidanter

Men kaffens rikdom av antioksidanter, slik som koffein og polyfenoler, kan nok både dempe oksidativt stress og helseplager. Sammenlikner du den med bær, kan kaffe faktisk ha 10–100 ganger sterkere antioksidanteffekt i kroppen. I tillegg finnes det ingredienser i kaffe som får cellene til å lage flere antioksidanter selv. Gode tarmbakterier er også store kaffeelskere og styrkes av kaffens polyfenol-rikdom.

Så en god kaffepause hver dag, kan bidra både som en lykkepille og som antiinflammatorisk medisin. Om du ikke bare tar koffein som en pille selvsagt, men faktisk nyter og koser deg med god kopp kaffe. 

6 tips fra meg for sunne kaffevaner:

  1. Tilpass mengden og type kaffe etter din egen kropp. Selv om studier viser effekt av 3–4 store krus, kan det hende det blir for mye koffein for enkelte. Da kan du redusere mengden kaffe litt, eller du kan kjøre en kombinasjon med koffeinfrie bønner. Kanskje er du den typen som ikke bryter ned koffein like raskt i leveren som andre. 
  2. Ikke drikk kaffe etter klokka 15, eller velg koffeinfri kaffe på ettermiddagen og kvelden. Kjenner du deg svært stresset, eller har sovet veldig dårlig prøv å ro deg ned med pusteøvelser eller yoga, eller ta deg en powernap på 20 minutter. 
  3. Kjøp kaffe av god kvalitet fra en god leverandør. 
  4. Kjøp også lysbrente bønner ved typen «light roast», og ikke bare «dark roast». Dette for å innta flest mulig helsebringende polyfenoler. Nyter du kaffen litt på samme måte som vin, kan du kjenne mer smak av kaffebønnen, om bønnen ikke er så brent. Prøv litt ulike blandinger. Jeg elsker «Evergood» og unner meg flere «gullkopper» daglig.
  5. Styr unna kaffedrikker med steamet kumelk, soyamelk, søtning og smakstilsetninger. Drikk kaffen svart, lag «bullet proof coffee» eller fettkaffe med klaret smør eller MCT-olje. Barista av ren plantedrikk slik som havredrikk, kan fint gå.
  6. Lag hyggelige, avstressende kaffepauser. Både selve kafferitualet, følelsen av hygge og det sosiale fellesskapet, virker avstressende på kroppen.

LES OGSÅ: Hele kaffebønner versus malt kaffe

Nyt kaffekoppen med god samvittighet 

Kaffe er en av de mest populære drikkevarene i verden, og som forskningen tilsier – det er slettes ikke en dum vane for oss. Skaper du deg et fint kafferituale, velger god kaffekvalitet og nyter gode kaffepauser for deg selv, er det helsebringende på så mange vis. 

Vær så god, og nyt!

Referanser:


  • Sugiyama, Kemmyo, et al. "Coffee consumption and mortality due to all causes, cardiovascular disease, and cancer in Japanese women." The Journal of nutrition 140.5 (2010): 1007-1013.
  • Liu, Huan, et al. "Coffee consumption and prostate cancer risk: a meta-analysis of cohort studies." Nutrition and cancer 67.3 (2015): 392-400.
  • Bhoo-Pathy, Nirmala, et al. "Coffee and tea consumption and risk of pre-and postmenopausal breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort study." Breast Cancer Research 17.1 (2015): 1-12.
  • Inoue, Manami, et al. "Influence of coffee drinking on subsequent risk of hepatocellular carcinoma: a prospective study in Japan." Journal of the National Cancer Institute 97.4 (2005): 293-300.
  • Goh, George Boon‐Bee, et al. "Coffee, alcohol and other beverages in relation to cirrhosis mortality: the Singapore Chinese Health Study." Hepatology 60.2 (2014): 661-669.
  • Ross, G. Webster, et al. "Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease." Jama 283.20 (2000): 2674-2679.
  • Rustenbeck, I., et al. "Effect of chronic coffee consumption on weight gain and glycaemia in a mouse model of obesity and type 2 diabetes." Nutrition & diabetes 4.6 (2014): e123-e123.
  • Bidel, Siamak, and Jaakko Tuomilehto. "The emerging health benefits of coffee with an emphasis on type 2 diabetes and cardiovascular disease." European endocrinology 9.2 (2013): 99.
  • Lucas, Michel, et al. "Coffee, caffeine, and risk of depression among women." Archives of internal medicine 171.17 (2011): 1571-1578

  •  "The Health Effects of Coffee: A Review of Recent Human Research" (2016), af David M. Reay, Giovanni S. Corrales, Christopher M. T. Hair & Morag M. Taylor. 
  •  "Coffee, caffeine and health" (2018), af Peter Rogers, Laura H. Parkes & Robert C. Elphick. 3. "Coffee Consumption and Cardiovascular Health: An Updated Review of the Evidence" (2019), af Elvira Grandi, Raffaella Riva & Roberta Pozzilli. 
  • 4. "Coffee Consumption and Health: A Review of Recent Human Research" (2012), af V.J. van Dam & F.B. Hu. 5. "Coffee, Caffeine, and Health Outcomes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis" (2017), af Luana Colloca, Chiara Sommariva & Francesco Sofi. 
  • 6. "Coffee and Health: A Review of Recent Human Research" (2015), af V.J. van Dam & F.B. Hu. 
  • "Coffee Intake and Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies" (2013), af Frank B. Hu, Rob M. van Dam & Peter H. van der Gaag. 8. "Coffee Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis" (2014), af Frank B. Hu, Rob M. van Dam & Peter H. van der Gaag.