Jeg elsker kaffe, og nyter den både for smaken og helsas skyld. Vil jeg toppe kaffeopplevelsen hjemme, kjøper jeg hele kaffebønner og kverner dem selv. Jeg synes nykvernet kaffe gir både bedre aroma og smak. Kanskje kan det også bety flere gode næringsstoffer?
Jeg lager kaffe både fra ferdigmalt i pose, kapsler og fra hele bønner. Personlig synes jeg både kaffeopplevelsen og smaken blir best når jeg kverner kaffebønnene selv. Jeg elsker både ritualet, duften av nykvernet kaffe og tanken på at bedre aroma mest sannsynlig også kan bety flere gode plantestoffer.
Hele kaffebønner - lavere oksidasjon – bedre aroma
Når fett i kaffebønner kommer i kontakt med oksygen i lufta, vil fettsyrene kunne oksidere og harskne. Når du maler kaffen og knuser den hele kaffebønnen vil overflaten som eksponeres for oksygenet i lufta øke. Flyktige aromastoffer halveres i løpet av de 15 første minuttene etter kverning. Det betyr at kaffen kan tape litt av sin naturlige aroma og smak. Kaffeprodusenter bremser oksideringen og harskningsprosessen, gjennom å fylle ferdigmalt kaffe i kapsler og poser fri for oksygen. Drikker du kaffen før den går ut på dato, så er den nok god for deg.
Hele kaffebønner - dekker flere behov
Det er raskt og enkelt og kjøpe kaffen ferdigmalt. Men da trenger du ulike poser til forskjellige formål. Maler du hele bønner på egen kvern, har du imidlertid kaffe til alle anledninger gjennom at du kan variere malingsgraden. Fra hele bønner får du både presskannekaffe, kokmalt, filtermalt, espresso eller slow-drip om du vil. Alle disse kaffevariantene fra en og samme kaffepose. Ekstra finmalt til espresso, medium malt til traktekaffe og grovmalt kaffe til presskanne. Jeg finstiller malingsgraden på egen kvern, og synes det er spennende å variere litt.
Jeg knuser også hele kaffebønner i morter og bruker dem som topping på en kaffe latte, et krus kakao, min tiramisu kaldgrøt eller en dessert.
Kaffe – er medisin
Kaffen gir oss langt mer enn en hyggelig kaffestund, nydelig smak og koffein. Kaffebønnen bidrar med både aromatiske syrer, koffein, potente antioksidanter, fiber, polyfenoler, fettsyrer, aminosyrer, mineraler og sporstoff. Ingredienser som både kan være prestasjonsfremmende, stimulere hjernen , det gode humøret, konsentrasjonen og hukommelsen. Og ingredienser som kan dempe helseplager og sykdom. En stor mengde studier viser at regelmessig kaffedrikking er bra for en hel rekke lidelser. Fellesnevneren ser ut til å være at kaffe kan dempe kronisk lavgradig inflammasjon. Det er gjennomført studier som kopler kaffedrikking til redusert risiko for både overvekt, allergiplager, Type-2-diabetes, metabolsk syndrom, hjerte-karsykdom og flere typer kreft. Regelmessig kaffedrikking ser ut til å redusere de pro-inflammatoriske cytokinene og øke de anti-inflammatoriske cytokinene. Selv om man ser en liten blodsukkerstigning etter et enkeltinntak kaffe i studier, kan man måle styrket insulinfølsomhet og bedre blodsukkerregulering ved regelmessig bruk over tid.
Kaffe – ikke kast kafferester
Når kaffeprisene øker slik vi har sett den senere tiden, er det viktigere enn noen gang at edle dråper ikke går til spille. Ikke slå ut kalde kafferester, men bruk mine tips til hvordan du kan benytte dem.
Berits tips til bruk av kalde kafferester:
- Spar kald kaffe til iskaffe
- Frys kald kaffe til isterninger, som er perfekt i iskaffen
- Mariner kjøtt i kaffe. Gni kjøtt inn i rester av malt kaffe eller kaffegrut. La det marinere i kjøleskapet i noen timer, før du børster av kaffen og lager en marinade av lag en marinade av for eksempel honning, finhakket hvitløk, salt, pepper, litt eddik, litt olivenolje og en kopp kaffe. Stek kjøttet raskt i pannen, legg det over i en ildfast form og la det ovnsbakes ferdig i marinaden. Egner seg både til kylling og rødt kjøtt.
- Løft smaken av middagsretter som chili con/sin carne,
- Spar kaffegruten og bruk den som gjødsel i potter og kjøkkenhage
En friskere kaffesmak med mer aroma gjør ikke bare kaffeopplevelsen bedre. Du kommer til å elske ditt nye kafferituale. Følelsen av å skape litt hverdagsluksus for deg selv, og en litt bedre start på en god dag.
Referanser:
- Glade, Michael J. "Caffeine—not just a stimulant." Nutrition10 (2010): 932-938.
- Esquivel, Patricia, and Victor M. Jimenez. "Functional properties of coffee and coffee by-products." Food research international2 (2012): 488-495.
- Paiva, C. L. R. S., et al. "Consumption of coffee or caffeine and serum concentration of inflammatory markers: A systematic review." Critical reviews in food science and nutrition4 (2019): 652-663.
- Zhao, Long-Gang, et al. "Coffee drinking and cancer risk: an umbrella review of meta-analyses of observational studies." BMC cancer1 (2020): 1-12.